O serie de explozii s-au înregistrat marți seară într-o zonă aflată la sud de Damasc, unde se crede că se află o bază militară iraniană, a relatat presa de stat siriană, indicând că exploziile ar fi rezultatul unui presupus atac aerian al forțelor israeliene, relatează cotidianul Times of Israel, citat de Mediafax.

Razboi in SiriaFoto: Captura YouTube

Exploziile s-au produs în zona el-Kiswah, unde se crede că s-ar afla o bază militară a forțelor iraniene care sprijină regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Informații contradictorii privind atacul și numărul de victime

Potrivit televiziunii de stat de la Damasc, apărarea antiaeriană siriană a doborât două rachete israeliene, informează site-ul cotidianul Haaretz pe pagina electronică.

UPDATE 02:40: Operaţiunea nu s-a soldat cu victime, a precizat sursa citată, dar această informaţie a fost contrazisă ulterior de organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Potrivit OSDO, lovitura aeriană a ucis cel puţin nouă combatanţi, fie din rândul Gardienilor Revoluţiei din Iran, fie din miliţiile şiite pro-iraniene, aliate ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Ţinta atacului a fost un depozit de arme al Gardienilor Revoluţiei din Iran, mai afirmă OSDO, potrivit Agerpres.

Agenţia oficială de presă SANA a relatat că în zonă s-au auzit mai multe explozii, iar apărarea antiaeriană siriană a doborât două rachete israeliene. Ulterior, agenţia - preluată de AFP - a transmis că rachetele au ucis doi civili în provincia Deraa din apropiere de Damasc.

Presupusul raid aerian are loc la scut timp după ce autoritățile militare din Israel au anunțat că au informații ce indică faptul că Teheranul plănuiește un atac iminent pornind de la bazele iraniene din Siria.

Armata israeliană susține că a detectat o "activitate iraniană neregulată" în Siria și ordonat autorităților din zona Platoului Golan să pregătească adăposturile antiaeriene.

Platoul Golan a fost ocupat Israel de la Siria în urma Războiului de Șase Zile din iunie 1967.

"Orice agresiune împotriva Israelului va primi un răspuns sever", a declarat Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene.

Incidentul are loc în contextul în care Preşedintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, acțiune salutată de Israel.

Un oficial militar sirian a declarat că "Israelul a vizat o poziție a armatei siriene la sud de Damasc"

Un comandat al forțelor pro-Assad a transmis că în urma atacului s-au doar pagube materiale.

Autoritățile israeliene au refuzat să comenteze informațiile despre acest presupus raid aerian.