Reactie rapidă: Ce se poate pierde prin retragerea SUA din acordul nuclear iranian/ Care au fost cîștigurile certe ale acordului

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 22:55 Actualitate | Opinii


Ionut Baias
Foto: Hotnews
Donald Trump a ales să scoată SUA din acordul nuclear cu Iranul in ciuda tutuor incercărilor diplomatice ale partenerilor occidentali de a-l face să renunțe. Pe scurt, acordul avea principalul rol de a impiedica Iranul să-și dezvolte programul nuclear și să-i temepereze acțiunile militare in zona -in special in Siria-, dar și atitudinea tot mai belicoasă față de Israel.

Există insă și o mică speranță, preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat luni că ţara sa ar putea rămâne în acordul privind nuclearul iranian chiar dacă Statele Unite se retrag, cu condiţia ca celelalte părţi să garanteze aşteptările Teheranului. ”Fie ce dorim noi în cadrul acordului nuclear este asigurat de partea ne-americană, fie nu e cazul şi noi ne urmăm propriul drum”, a declarat Rohani.
UPDATE: Franţa, Germania şi Marea Britanie au anunțat la rândul lor că rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015.

Pentru a intregi imaginea tensiunii crescânde din zonă amintim că Israelul a votat o lege care îi permite să intre mai ușor în război, iar recent a bombardat poziții ale armatei iraniene in Siria.

 
„Acordul are multe nereguli, dar funcționează. A-l abandona fără un plan B reprezintă mai degrabă un interes politic al președintelui decât un interes național
Aaron David Miller, fost negociator de pace în Orientul Mijlociu​
 
 
Care au fost cîștigurile certe ale unui acord imperfect:
 • Iranul a renunțat la programul său nuclear în proporție de 97% (New York Times)
 • În cele 28 de luni de la încheierea acordului nuclear, inspectorii internaționali au precizat că Iranul nu a încălcat prevederile.
 • Într-un interviu din martie, șeful de stat major al armatei israeliene, Gadi Eizenkot, a declarat: „Chiar acum, acordul, cu toate neajunsurile lui, funcționează și amână materializarea viziunii nucleare iraniene cu 10 până la 15 ani.”(The Economist)
 • Implicarea militară a Iranului in Orientul Mijlociu a putut fi limitată, chiar dacă nu și controlată.
Ce se poate pierde imediat prin retragerea SUA:

 
Fără acest Acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu.
Barack Obama
 
 
1. Iranul ar putea alege să se simtă eliberat de orice negociere aruncând vina pe Occidentul care nu iși respectă acordurile negociate și să se angajeze decisiv in continuarea dezvoltării programului nuclear. Implicațiile in destablizarea intregului Orient Mijlociu sunt incalculabile.


2. Iranul iși va continua și mai mult agresiunea in zonă și iși va lărgi implicarea militară in Siria și in Liban. Tensiunea cu Israelul va crește la cote alarmante. Analiștii sunt îngrijorați că amplificarea fricțiunilor dintre cele două țări ar putea duce într-un final la un război în toată regula.
UPDATE 02:30
Israelul a bombardat aseară poziții iraniene in Siria

3. Decizia izolează Statele Unite de lume într-o perioadă care acestea au nevoie de aliaţii lor în înfruntarea ameninţărilor nucleare în altă parte, mai ales în Coreea de Nord. Amintim aici si contactele diplomatice tot mai intense din ultimii ani dintre Iran si Coreea de Nord.

4. Sancțiunile economice pe care SUA le va impune vor duce la o nouă criză economică in rândul iranienilor, va semăna noi sentimente antiamericane si antioccidentale si va genera un nou val de imigranți.

5. Tensiuni care ar putea diviza Alianța Nord-Atlantică. Decizia lui Trump pune statele europene într-o situație dificilă, în care ar trebui să decidă dacă îi urmează modelul sau dacă refuză.

6. Creșterea prețului petrolului, fapt care nu ar face decât să bucure Rusia.

7. Industria aeronautică americană va fi afectată. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran. Secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a precizat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran, potrivit Agerpres. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite.

 
„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”
Emanuel Macron
 
 
Ce motive invocă Trump pentru ieșirea din acord si ce spun analiștii politici si militari:

1. Serviciile secrete americane au concluzionat că Iranul și-a suspendat cea mai mare parte a activității sale nucleare militare în 2003, deși unele elemente au continuat. De fapt tocmai din acest motiv America și ceilalți au căutat să încheie acordul nuclear.

2. SUA și Israelul afirmă că inspecțiile siturilor militare le lasă iranienilor timp suficient pentru a-și ascunde materialele pentru producția de arme nucleare.

 
"După aceste consultări, îmi este clar că nu putem împiedica fabricarea unei bombe nucleare iraniene în cadrul structurii decadente, putrede a actualului acord",
Donald Trump
 
 
3. Iranul a devenit tot mai agresiv in zona, in special față de Israel. Implicare masivă în Siria și în Liban

Israelul susține că in ultimele luni, Iranul amplasează masiv armament ”în scopul unui atac la graniţa noastră”, mai mult decât în conflictul din Siria. Aceste operaţiuni sunt coordonate de Gărzile Revoluţei Islamice din Iran. Printre armele de atac aduse în zonă se află până şi UVA (avioane fără pilot sau drone-n.trad.) care pot transporta bombe

4. Analiștii consideră insă că atitudinea lui Trump este mai degrabă una de politică internă și de raportare la proiectele dezvoltate de Obama.

„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”, le-a spus Macron reporterilor, în timpul vizitei de luna trecută.

"Cred că a păstra constrângerile acordului privind programul nuclear iranian va permite de asemenea să se contracareze atitudinea agresivă a Teheranului în regiune. Sunt convins de un lucru: orice alternativă posibilă e mai rea. Cea mai bună cale de urmat ar fi să îmbunătăţim acordul mai curând decât să-l rupem", a declarat pentru New York Times, secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Boris Johnson

"Este o eroare gravă. Fără acest Acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu. Acordul nu avea obiectivul soluţionării tuturor problemelor cu Iranul, dar este funcţional. Ştiam că Iranul este implicat în comportamente destabilizatoare, inclusiv prin susţinerea terorismului, prin ameninţări adresate Israelului şi altor vecini. Dar tocmai de aceea, este important să oprim Iranul să fabrice arme atomice", a spus Barack Obama.

Cele trei opțiuni ale Iranului:

1. Să respecte în continuare acordul și să colaboreze cu țările occidentale care îl susțin
2. Să-şi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului inclusiv până la o puritate de 20%
3. Să iasă din Tratatul nuclear de Neproliferare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5643 vizualizari

 • +18 (40 voturi)    
  Situatie rara pe scena internationala (Marţi, 8 mai 2018, 23:13)

  zanax [utilizator]

  cand presedintele Iranului e mai rational decat presedintele SUA.
  • -4 (8 voturi)    
   Ba este o situatie relativ deasa (Miercuri, 9 mai 2018, 9:36)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui zanax

   pe scena internationala, cand ambii presedinti sunt rationali, dar sunt sustinuti de colaboratori/ electorat cu interese diferite.
 • -8 (24 voturi)    
  Articol unilateral din pacate (Marţi, 8 mai 2018, 23:14)

  LiviuX [utilizator]

  M-ar fi interesat si cealalta parte: Ce l-a determinat sa faca pasul asta, ce pierde SUA daca ramane si ce castiga daca iese? Pentru ca daca Iranul decide sa respecte acordul bazandu-se pe ceilalti, cum spuneti, pentru SUA ar putea fi un avantaj imens... Dar iarasi, ce dadeau americanii si ce dadeau iranienii in acord?
  • -16 (26 voturi)    
   Acordul lui Ubamba ii lasa sa continue la relanti (Marţi, 8 mai 2018, 23:34)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Activitatea nucleara. Trump e in alb sau negru. Ce castiga??? Pe sauditi si un pret ridicat la petrol.
   • +8 (16 voturi)    
    Argumente zero (Miercuri, 9 mai 2018, 7:42)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    In schimb repeti ca o maimuta retorica trumpista, inclusiv apelative precum Umbamba. In mod normal mi s-ar rupe de sustinatorii lui Trump, dar aveti drept de vot, din pacate. Astept cu nerabdare reintroducerea votului cenzitar.
    • -5 (5 voturi)    
     Esti praf, banele (Miercuri, 9 mai 2018, 10:52)

     nscandal [utilizator] i-a raspuns lui banel

     Nu era destul, trebuia sa fii si fudul. Dar nu e vina ta, e a admin-ului site-ului, care nu cenzureaza babuini ca tine; ma va cenzura pe mine, care iti raspund cum meriti.
   • +5 (7 voturi)    
    Esti pe langa subiect (Miercuri, 9 mai 2018, 9:49)

    domos [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    la fel ca si Trump. Acordul garanta ca Iranul nu-si va continua programul nuclear.
  • +19 (25 voturi)    
   cine l-a determinat? (Marţi, 8 mai 2018, 23:36)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Ia sa vedem cine e in avantaj acum: sponsorii de la Ierusalim, cei de la Riad (dublu avantaj, politic si petrolier), rasPutin (petrolul a sarit de 75$).
 • +16 (30 voturi)    
  ?!? (Marţi, 8 mai 2018, 23:19)

  g01an [utilizator]

  great job guys, Iranul ramane supravegheat acum doar de Rusia, avem foarte multa incredere in ce ne vor spune baietii lor din teritoriu...
 • -16 (38 voturi)    
  lol (Marţi, 8 mai 2018, 23:20)

  Adrian_1234 [utilizator]

  la fel s-au "inteles" si cu corea de nord si uite unde au ajuns.
  Iran nu are nici un motiv sa nu dezvolte nuke daca poate, indiferent de ce semneaza. Problema nu este ce semneaza ci cine, si guvernul ala iranian nu e de incredere asa cum nu a fost nici corea de nord.
  Daca si dupa episodul corea de nord inca nu intelegem ca nu te poti intelege cu dracul ca ala nu respecta nimic atunci nu suntem mai destepti ca o ceata de gorile.
  • -3 (5 voturi)    
   Intelegerile cu Iranul nu au (Miercuri, 9 mai 2018, 9:54)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   nici o legatura cu intelegerile cu Koreea de Nord.
   Koreea de Nord nu este parte a Acordului de Neproliferare Nucleara. In plus, cei din SUA au scarbosul obicei ca sa considere ca, tot ce se intampla si nu le convine este o dovada a ,,incalcarii unor intelegeri". Daca te uiti atent pe toate ,,intelegerile pe hartie" cu Korea de Nord, nord-koreni au speculat fiecare cuvant de pe hartie, in asa fel incat, de fapt ei au respectat intelegerile si SUA de fapt nu a inteles ce semneaza.
  • +6 (10 voturi)    
   iar regimul (Miercuri, 9 mai 2018, 10:02)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   netaniahu e mai de incredere. Trump arata strict ca e sclavul isr si al sauditilor. Iar Sua e in acest moment contra restului planetei. Nemaispunand ca face praf si pulbere definitiv credibilitatea negocirilor sensibile. Dupa cazul Libia cand l-au pacalit pe Gadafi sa renunte la arme si apoi iau traso, asta e bomboana de pe coliva. Daca faci un deal si apoi trisezi, cine crezi ca te mai baga in seama pe viitor? Nimeni. Asta inseamna un deal, o linie intre ambele parti. Daca o parte ar obtine tot ce vrea nu ar mai fi deal.
   • -3 (5 voturi)    
    Ce trisare ? SUA iese din Acord pentru ca (Miercuri, 9 mai 2018, 15:27)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    este cat se poate de legal acest lucru. Trump are in spate niste grupuri de interese republicane care nu fac afaceri petroliere cu Iranul (asa cum fac sustinatorii lui Hillary -Obama), si Trump are nevoie de sustinerea lor. Lui Obama ,,in cot l-a durut" de opinia multor republicanilor la incheierea Acordului. Acum a venit vremea ca gasca de politicieni profitori a lui Obama-Hillary sa inteleaga ca nu mai sunt ei la putere. Acesta este simbolul cel mai important al retragerii SUA din Acord.
  • +2 (8 voturi)    
   Pai daca acordurile sunt degeaba (Miercuri, 9 mai 2018, 11:17)

   gavrone [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   de ce negociaza Trump cu Coreea de Nord ? Ori e prost ori e ticalos si mincinos.
   • -2 (4 voturi)    
    Negocierile SUA cu Nord Koreenii (Miercuri, 9 mai 2018, 15:34)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

    sunt cu totul alt fel de acorduri. Ca de la Putere Nucleara Inter-continentala la Putere Nucleara Inter-continentala. Similare cu negocierile Eisenhower - Hruschiov.
 • -7 (9 voturi)    
  Retragerea SUA din acordul nuclear iranian (Miercuri, 9 mai 2018, 11:52)

  Victor Micea [utilizator]

  Argumentatia din articol este confuza si contradictorie iar pozitia autorului poate fi rezumata la regretul ca Trump este presedinte iar Obama a redevenit ce a fost, un activist socialist. Iranul este o dictatura agresiva iar supravegherea internationala a activitatilor sale atomice este aproximativa deoarece este facuta de Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU, institutie aflata in plina prabusire a credibilitatii sale ca actant echidistant. Este evident ca ONU nu este echidistant in Orientul mijlociu asa ca nu este credibil nici ca supervizor al Iranului. Alianta dintre socialisti, Rusia si musulmani are un caracter deschis antiamerican, iar actiunea presedintelui Trump este logica si de bun simt, in ciuda presiunii media socialiste care incearca cu disperare subminarea si ridiculizarea lui.
  • +4 (6 voturi)    
   Aiurezi (Miercuri, 9 mai 2018, 13:10)

   vorbis [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   care socialisti ma baiete ? Esti dus cu pluta. Stapanul tau e pe cale sa porneasca un razboi inutil dand cu piciorul la o intelegere care denucleariza Iranul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by