​Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că nu va ridica sancţiunile împotriva Iranului atât timp cât această țară nu-şi va respecta angajamentele în ceea ce priveşte programul său nuclear, relatează AFP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Întrebat într-un interviu acordat canalului CBS cu privire la posibilitatea de a ridica sancţiunile pentru a convinge Teheranul să revină la masa negocierilor, pentru a putea fi salvat acordul asupra programului nuclear iranian, Joe Biden a răspuns „Nu”.

Jurnalistei care l-a întrebat dacă iranienii trebuie „întâi să înceteze să îmbogăţească uraniu”, preşedintele american a răspuns dând din cap că da, potrivit unui fragment al acestui interviu difuzat duminică.

Noul președinte american a declarat și anterior că dacă Teheranul se întoarce la respectarea strictă a pactului nuclear din 2015, Washingtonul va face același lucru creând astfel premisele pentru un acord și mai larg ce ar putea limita programul iranian de dezvoltare de rachete și activitățile iraniene din regiune.

Fostul președinte american Donald Trump a scos SUA din acordul dintre Iran și șase mari puteri în 2018 și a reimpus sancțiuni contra Teheranului.

Iranul a încălcat apoi și el acordul, dar a spus de mai multe ori că poate reveni la situația de dinaintea încălcării pactului dacă sancțiunile SUA sunt ridicate.