Uniunea Europeană nu ar trebui să se alieze cu Statele Unite împotriva Chinei chiar dacă este mai apropiată de Washington în virtutea valorilor comune, declară președintele francez Emmanuel Macron, citat de Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

„O situație de a ne uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă”, a afirmat Macron joi pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.

Potrivit președintelui francez un front comun împotriva Chinei - sugerat de unii lideri europeni dat fiind faptul că noua administrație Biden dorește să reconsolideze alianțele tradiționale - riscă să facă Beijingul mai puțin cooperat în probleme legate de combaterea schimbărilor climatice și să exacerbeze comportamentul său agresiv în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Macron a declarat de asemenea că „următoarele trimestre vor fi critice pentru liderii Chinei și China, ținând cont de abordarea multilaterală anunțată de noua administrație americană în relațiile internaționale.

Președintele francez a reiterat din nou ideea unui summit între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Sua, Regatul Unit și Rusia. Macron a încercat să organizeze un astfel de summit în 2020 dar planurile au eșuat din cauza tensiunilor sino-americane.

Macron a fost primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei ca bloc de către UE prin includerea cancelarului german Angela Merkel și a lui Jean-Claude Junker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-o vizită bilaterală a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în martie 2019.

Macron și alți lideri europeni nu au împărtășit abordarea agresivă a administrației Trump față de China, teoretizând în schimb că Beijingul este în același timp un „partener, concurent și rival sistemic”.

Liderul francez a mai afirmat în cadrul discuțiilor avute la think tank-ul american că SUA este un partener în ceea ce privește schimbările climatice, Beijingul rămânând în Acordul de la Paris în timp ce administrația Trump s-a retras din acesta.

Unul dintre primele ordine executive semnate de noul președinte american Joe Biden a vizat reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Cred că trebuie să avem discuții cu China privind o agendă climatică îndrăzneață și eficientă. Și cred că noul angajament din partea Statelor Unite este de asemenea o bună oportunitate de a avea o discuție despre asta”, a mai afirmat Emmanuel Macron.

Acesta a reiterat de asemenea nevoia unei „inițiative globale privind comerțul, industria și drepturile de proprietate intelectuală” și a admis că acordul de investiții încheiat în luna decembrie între Comisia Europeană și China „a eșuat în a aborda drepturile de proprietate intelectuală. Să fim lucizi [cu privire la asta]”.

Însă liderul francez a apărat acordul de investiții UE-China în fața criticilor privind ignorarea încălcărilor drepturilor omului în China și reprimarea minorității uigure, afirmând că „pentru prima oară China a acceptat să discute despre reglementările [Organizației Mondiale a Muncii] și și-a luat angajamentul exact pe probleme legate de forța de muncă, acestea făcând parte din pachetul nostru privind drepturile omului”.

În ceea ce privește domeniul tehnologic și dezvoltarea rețelelor 5G acesta a afirmat că nu vrea să „depindă 100% de o soluție chineză” însă a subliniat și că „nu vreau să depind 100% de o decizie a SUA”.

„Altfel, voi fi pus într-o situație de a nu decide pentru continentul european”, precizează Macron.

Citește și: