Macron respinge o alianță UE-SUA împotriva Chinei: „Pentru mine este contraproductivă”
„O situație de a ne uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă”, a afirmat Macron joi pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.
Potrivit președintelui francez un front comun împotriva Chinei - sugerat de unii lideri europeni dat fiind faptul că noua administrație Biden dorește să reconsolideze alianțele tradiționale - riscă să facă Beijingul mai puțin cooperat în probleme legate de combaterea schimbărilor climatice și să exacerbeze comportamentul său agresiv în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud.
Macron a declarat de asemenea că „următoarele trimestre vor fi critice pentru liderii Chinei și China, ținând cont de abordarea multilaterală anunțată de noua administrație americană în relațiile internaționale.
Președintele francez a reiterat din nou ideea unui summit între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Sua, Regatul Unit și Rusia. Macron a încercat să organizeze un astfel de summit în 2020 dar planurile au eșuat din cauza tensiunilor sino-americane.
Macron a fost primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei ca bloc de către UE prin includerea cancelarului german Angela Merkel și a lui Jean-Claude Junker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-o vizită bilaterală a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în martie 2019.
Macron și alți lideri europeni nu au împărtășit abordarea agresivă a administrației Trump față de China, teoretizând în schimb că Beijingul este în același timp un „partener, concurent și rival sistemic”.
Liderul francez a mai afirmat în cadrul discuțiilor avute la think tank-ul american că SUA este un partener în ceea ce privește schimbările climatice, Beijingul rămânând în Acordul de la Paris în timp ce administrația Trump s-a retras din acesta.
Unul dintre primele ordine executive semnate de noul președinte american Joe Biden a vizat reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
„Cred că trebuie să avem discuții cu China privind o agendă climatică îndrăzneață și eficientă. Și cred că noul angajament din partea Statelor Unite este de asemenea o bună oportunitate de a avea o discuție despre asta”, a mai afirmat Emmanuel Macron.
Acesta a reiterat de asemenea nevoia unei „inițiative globale privind comerțul, industria și drepturile de proprietate intelectuală” și a admis că acordul de investiții încheiat în luna decembrie între Comisia Europeană și China „a eșuat în a aborda drepturile de proprietate intelectuală. Să fim lucizi [cu privire la asta]”.
Însă liderul francez a apărat acordul de investiții UE-China în fața criticilor privind ignorarea încălcărilor drepturilor omului în China și reprimarea minorității uigure, afirmând că „pentru prima oară China a acceptat să discute despre reglementările [Organizației Mondiale a Muncii] și și-a luat angajamentul exact pe probleme legate de forța de muncă, acestea făcând parte din pachetul nostru privind drepturile omului”.
În ceea ce privește domeniul tehnologic și dezvoltarea rețelelor 5G acesta a afirmat că nu vrea să „depindă 100% de o soluție chineză” însă a subliniat și că „nu vreau să depind 100% de o decizie a SUA”.
„Altfel, voi fi pus într-o situație de a nu decide pentru continentul european”, precizează Macron.
Citește și:

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
si apropos... sa inteleg ca ar trebui sa invatam chineza?!
uite care e problema: china a profitat din plin si fara mila de pandemia asta si, mai ales, prim lipsa masurilor a contribuit la agravarea ei! o lipsa de penalitati pentru china si OMS inseamna ca in momentul de fata china conduce planeta si face 3.14 3.14 pe toata planeta!
Fix aceasi poveste, mare economie, dependenta comerciala, sa fie bine- sa nu fie rau, sa fie pace in lume, bla-bla!
Ceea ce avem acum in China e o Germanie national-socialista pe steroizi, o dictatura care si-a eliminat toata opozitia interna, care controleaza toata economia, care isi trimite proprii cetateni de etnie gresita in lagare, care are pretentii teritoriale de la toti vecinii si are si pretentii de hegemonie mondiala!
Ce poate sa iasa rau din asta?
Eu nu vad nici-o similitudine intre ACTIUNILE militare a Germaniei naziste si PRETENTIILE Chinei din zilele noastre.
Sa nu imi zici ca nu stii ce se intampla in Casmir, militarizarea si ocuparea Marii Chinei de sud, povestea cu insulele Daikoku, etc.
Absolut niciodata politica de "appeasment" nu a functionat cu dictaturile.
în final precupeții se vor bate pe plecăciuni și farafaslâcuri.
urmarea este oarecum previzibilă având în vedere istoria principatelor și a României din ultimii 500 de ani.
UE un iarmaroc în care toți se vor bulucii să-l primească în odăi pe noul nabab venit în cel mai mare iarmaroc fără reguli și fără vămaș.
Asa a fost intotdeauna.
La batalia de la Podul Inalt au murit 8.000 de moldoveni, 20% din populatia barbateasca apta de lupta. Ei au fost despicati de iataganele turcesti, calitate premium vandute de nemtii de la Sibiu si Brasov.
Francezii si nemtii i-au durut in partile posterioare de crestinism si de apararea credintei. Ei au facut afaceri prospere si au vandut armament turcilor.
Acum si Franta si Germania fac la fel. Vand tehnologie si echipamente sofisticate Rusiei si Chinei.
Noi fraierii insa am dat cu flit la Huawei 5G si am ramas cu nimic deoarece europenii nu au 5G.
Noi fraierii insa am dat cu flit la companiile chinezesti care ne-ar fi construit autostrazi la jumate de pret fata de cele occidentale.
Noi fraierii insa am dat cu flit la o multime de contracte banoase cu chinezii deoarece asa a zis UE si Trump.
Noi ne-am sacrificat ca in totdeauna si altii au facut bani cu lopata.
Am fi putut exporta foarte multe lucruri in Rusia si am fi obtinut gaze mai ieftine dar noi suntem anti-Putin in timp ce Macron si Merkel ii intind covorul rosu.
- nu e vorba de intins covorul rosu
- e vorba daca poti face comert din care sa iasa niste joburi pt tine, filiale,de ex, niste infrastructura, sau in general daca ai si tu de profitat. evident ca si celalt trebuie sa profite
- este uluitor cum sunt asa de multi care numai la citarea chinei sau rusiei intr-un fel, isi descarca toata angoasa, ca sa fiu literar
- dar muntii de bani facuti pe spinarea chinenzilor si a altor popoare din asia de sud-est, de ex. englezoi, fratuzoi, olandezii niksen si chiar a amerlocilor, vezi indonezia, filipine, ce a fost ? binecuvantare ? au o democratie sau o banocratie sau ce au aia acum ? ce sa mai spun de "orange" pe care amerlocii l-au impartasit cu generozitate peste vietnam, cambodgia si laos ...
- PRAGMATISM nu inseamna sa fii prost sau asemenea. din contra. exista proverbul ala romanesc: fa-te frate cu dracul, pana treci puntea ...
- pt toti astia care ne dau minus le recomand Toma Caragiu - Mefisto - https://www.youtube.com/watch?v=_c4DzjEG6hY
Doar nu credeti ca USA a invadat Irakul pentru a aduce democratia sau datorita unor arme de distrugere in masa care nu au existat niciodata?
Pot fi date multe exemple de acest gen pentru fiecare tara in parte (la scara ei, evident).
Ceea ce spune domnul presedinta Macron intr-un limbaj diplomatic este ca europenii nu ar avea niciun avantaj dintr-o asemenea alianta (sau ar avea un castig incomparabil mai mic decat pierderea).
Adica indrazneata pentru UE si eficienta pentru China!
Ce sa zic, Europa e chitita pe sinucidere economica!
Ceea ce nu e rau in sine (orice tara ar trebui sa aiba propriul interes ca prioritate), insa trebuie si asumata.
Insa in lumea sucita de azi , unde conteaza doar aparentele si corectitudinea politica, daca spui lucrurilor pe nume si te comporti vertical esti marginalizat si vazut ca un pericol (vezi Trump).
Daca minti frumos iti poti vedea linistit de propriul interes, esti de partea buna.