Președintele SUA, Joe Biden, a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea mandatului, o serie de decrete, inclusiv unul privind întoarcerea Statelor Unite la acordul climatic de la Paris.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

"Vom lupta împotriva schimbărilor climatice așa cum nu am mai făcut până acum", a spus el de la Biroul Oval.

Președintele francez Macron i-a urat lui Biden un „binevenit înapoi” în Acordul climatic de la Paris. "Numai împreună vom putea reuşi să facem faţă provocărilor timpului nostru. Numai împreună vom putea schimba situaţia climatică acţionând pentru planeta noastră", a adăugat Macron.

Noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, intenţionează să emită zeci de ordonanţe executive în primele zece zile de mandat, pentru reglementări în domeniul economic, pentru protejarea mediului, în sistemul medical şi în materie de imigraţie, informează publicaţia The Hill.

Potrivit unui plan obţinut de publicaţia The Hill, Joseph Biden va emite 53 de ordonanţe prezidenţiale în primele zece zile ale mandatului, pentru remedierea rapidă a unor politici elaborate de Administraţia Donald Trump şi pentru configurarea propriei abordări politice.

Primele decizii prezidenţiale vor viza redresarea economiei SUA, protejarea mediului înconjurător, domeniul medical şi imigraţia.

Planul lui Biden împotriva schimbărilor climatice

Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, președintele Joe Biden va angaja din nou Statele Unite în acordul climatic de la Paris și, cu toate probabilitățile, trebuie să blocheze construcția unei conducte de petrol, cu riscul de a deteriora relațiile sale cu Canada, potrivit AFP.

Dar după patru ani de președinție a lui Trump, experții consideră că este de datoria democratului să restabilească credibilitatea Statelor Unite pe scena internațională, prin asumarea unor obiective concrete cu privire la modul de realizare a neutralității carbonului până în 2050.

Pentru aceasta, Joe Biden intenționează să reunească liderii celor mai poluante națiuni pentru un summit unde intenționează să convingă aceste țări să își revizuiască angajamentele în sus.

"Este important ca Statele Unite să demonstreze că este hotărâtă, mai ales acasă", a spus David Waskow, de la World Resources Institute, un institut care pledează pentru ca America să stabilească o reducere de 45 până la 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005.

Noua administrație intenționează să impună limite stricte de metan noilor infrastructuri de petrol și gaze, a declarat pentru Vox un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a președintelui ales.

Și în timp ce John Kerry va reprezenta America în cadrul negocierilor internaționale privind clima, afacerile interne vor fi conduse de Gina McCarthy, consilierul național senior pentru mediu.

Există mulți ași în mâna democratului pentru a șterge daunele asupra mediului cauzate de predecesorul său.

Joe Biden ar putea restabili în mod deosebit seria de reglementări de mediu anulate de Donald Trump - de la standardele de emisii ale mașinilor la poluarea aerului de industrie, dezvăluind în același timp noi standarde, cum ar fi protejarea a 30% din terenurile și apa SUA până în 2030 .

Președintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat deja pe Biden miercuri, chiar după depunerea jurământului, pentru decizia sa de a reintroduce Statele Unite în acordul climatic de la Paris.

Primul ministru canadian Justin Trudeau, care speră să reușească să schimbe părerea noului președinte american față de închiderea conductei Keystone XL, a promis, la rândul său, că va colabora cu noua administrație Biden „pentru a promova acțiuni pentru climă și o creștere economică curată".