Merkel respinge un front comun al țărilor democratice împotriva Chinei / Mesajul pentru Xi Jinping
Merkel s-a declarat îngrijorată de perspectiva formării unor facțiuni în pofida dorinței președintelui american Joe Biden ca democrațiile lumii să formeze un front comun împotriva Beijingului.
„Îmi doresc foarte mult evitarea formării de blocuri”, a declarat Merkel în cadrul Forumului Economic de la Davos.
„Nu cred că ar fi drept față de numeroase societăți dacă ar fi să spunem acestea sunt Statele Unite iar acolo este China și ne grupăm în jurul uneia sau alteia. Nu așa înțeleg eu că trebuie să stea lucrurile”, a precizat cancelarul german.
Referindu-se la discursul lui Xi susținut cu o zi în urmă la Davos, Merkel a declarat:
„Președintele chinez a vorbit ieri iar eu cu el suntem de acord asupra acestui lucru. Vedem nevoia pentru multilateralism”.
„Dar există un subiect asupra căruia nu suntem în acord imediat. Probabil subiectul despre ce înseamnă să ai modele sociale diferite. Unde încep ingerințele și unde se termină? Unde iei atitudine asupra unor valori elementare care sunt indivizibile?”, a continuat cancelarul german.
Merkel a declarat că a fost „atât de mulțumită” de acordul de investiții între UE și China, menționând că acesta include reciprocitate, transparență asupra subvențiilor de stat chineze și deschiderea „accesului mai previzibil... la tehnologiile de ultimă generație” din China.
Aceasta a cerut de asemenea noii administrații americane a lui Joe Biden, cu care a avut o conversație telefonică luni, să găsească un compromis cu UE privind taxa digitală pentru marile companii tech.
Comentariile lui Merkel au venit la mai puțin de o săptămână după ce Parlamentul European a denunțat controversatul acord de investiții încheiat între Bruxelles și Beijing, cerând instituirea de sancțiuni pentru reprimarea protestelor din Hong Kong.
Citește și:

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Regimul socialist de la Washington, in nevolnica lui incrancenare de a "demonstra" ca ce a facut presedintele Trump a fost "rau" in politica externa, s-a gandit ca o poate "alinia" pe cancelara Germaniei la o politica "comuna".
E ratat, dna Merkel dovedeste prin viu grai ca presedintele Trump avea perfecta dreptate sa nu aiba incredere in Germania.
Tara UE care propovaduieste in fiecare zi relatii "multilaterale" cu Rusia si China, ignorand complet interesele strategice energetice ale Europei, pe cele politico-militare ale Estului Europei sau pe cele ale Occidentului in fata Chinei.
Nu numai ca dna Merkel respinge public apelul guvernului american de stanga la o "politica comuna" fata de China, dar pune deja primele conditii pentru "noile relatii", respectiv niste taxe pe care Biden sa le accepte contra companiilor americane.
Politiciana cu experienta de 15 ani printre liderii lumii seteaza regulile discutiilor cu Biden, de care e clar ca nu-i pasa real si fixeaza bara negocierilor cat mai sus in favoarea Germaniei stiind ca lui Biden ii este politic imposibil sa il imite pe Trump si sa lupte economic cu Germania sau UE.
Singura parte buna e ca pozitia cancelariei e una ferma in ce priveste pericolul oligarhiei Big Tech la adresa democratiei si necesitatea de a taxa cat mai mult pe alde Amazon-ul lui Bedos "nevertrumper"-ul si Facebook-ul/Twitter-ul lui Zuckerberg "cenzorul".
O consecinta va fi si validarea indirecta a ceea ce spunea si facea presedintele Trump la adresa Chinei si Germaniei, tari care vor sa se inteleaga, ca si Rusia, pe seama altora din jur.
Numai prioritati una si una!
Cand Trump facea asta curgeau acuzatiile de nationalism, fascism, etc. Acum nada/nula/zilch/ niente.
Bussines as usual!
in rest... nu poti compara o tara cu o uniune care habar nu are ce vrea.
PS. Nu s-a schimbat nimic in ultimii 75 de ani in chestiunea aceasta !
Atunci de ce sa ne complicam cu democratia, Jinping presedinte pe viata, Hong Kong-ul reprimat, uigurii internati fortat in lagare, taiwanezii amenintati cu invazia, etc?
I-ar pasa dlui Biden de ce se intampla in China daca aceasta din urma nu ar fi unul dintre adversarii sai pe scena mondiala? Categoric nu.
Credeti ca se va intampla ceva in relatia SUA - Arabia Saudita sau SUA - Israel in subiectul ocupatiei - pentru a da doar doua exemple, daca nu ar fi alte interese la mijloc, respectiv pozitionarea strategica?
La fel si in acest caz, cu singura diferenta ca doamna Merkel poate acum sa-i spuna domnului Biden opinia in fata, fara sa se astepte de la acesta la o criza de personalitate, cum s-ar fi putut intampla in cazul domnului Trump.
De cand gandirea pragmatic inseamna sa fii tarabagiu sau buticar? Merkel e datoare in primul rand poporului german. Nemtii n-au absolut, dar ABSOLUT nicio datorie fata de siguranta energetica a Ucrainei sau a Poloniei. Nicht. Nema. Nein. Polonia are dreptul cand vrea sa urmareasca o agenda proprie (cu care de altfel sunt si de accord, culmea), dar nemtii daca-si vad interesul, sunt egoisti. Bine ai venit in lumea reala!
In realitate Trump avea un dinte impotriva NS2 pentru un singur motiv: panzerele nu ar fi cumparat gaze de la US.
In relatia cu China: pai daca asta le adduce panzerelor o piata de sfacere uriasa, de ce sa o respinga a priori? Doar daca-s nebuni ar face asa ceva. Eu de exemplu mi-s pasionat de astronomie si de telescoape. Daca mi-as putea intemeia o companie producatoare de telescoape, ar trebui sa fiu dilimache sa refuz afaceri cu imperii ale raului (Rusia si China) pentru ca asa e "occidental". Aceste false principia nu tin de foame. Daca vreau sa ma plimb in Galapagos, sunt intrebat daca am bani pentru vacanta respectiva, nu ce principia am aplicat in afaceri.
Banul face lumea sa se invarta. Si ORICE altceva in viata reala e doar pe plan secund. Poate nu suna crestineste, dar e crudul adevar. Si sa stii ca in spatele gigantilor germane care vor sa faca afaceri cu imperiile raului, se ascund totusi milioane de panzer, care nu vor decat sa traiasca decent in timpul ACESTEI vieti.
Ce surpriza :))
Nu mai crede nici germania in mareata uniune? Gata?... Punem de un Dexit?
Dar America First era raul intruchipat, pe cand Germany First este doar pragmatism in mintile tulburate.
MAGA e cel mai firesc lucru cu putinta intr-o lume concurentiala. Daca presedintele SUA nu urmareste MAGA, atunci ce urmareste? Ca panzerul vrea MGGA, chinezul vrea MCG (nu again, ca n-au mai fost), rusul vrea MRGA. Seful oricarui stat este dator in primul rand fata de poporul sau. Dupa ce a terminat cu asta se poate gandi la binele comun al pamantenilor de pretutindeni. Poate ca imi voi lua minusuri. Nu aveti decat, insa la finalul zilei nimic nu poate schimba mersul ACTUAL al lucrurilor. Cine nu vede asta, inseamna ca nu intelege natura umana din antichitate si pana acum. Poate unei civilizatii mai avansate decat noi cu 10.000 de ani, toata aceasta competitie i-ar parea superficiala si dovada unei culture inapoiate. Probabil, dar pana la urma AZI suntem ceea ce suntem. Iar americanul, chinezul, rusul, completati pe linia punctate trebuie sa traiasca azi.
Competitia este parte a succesului rasei umane asa cum o stim astazi. Mereu a fost ceva de invidiat. Chiar si in maretul comunism promovat in URSS: un job mai bun, o femeie mai frumoasa (bine, rusii nu duc lipsa), un prieten adevarat, o casa mai primitoare. Mereu am concurat pentru resurse, pentru PIETE DE DESFACERE. Cred ca daca-mi dau filmul inapoi, ajung pana la comuna primitiva.
Celor care-mi invoca unitatea UE le amintesc ca Grupul de la Visegrad are de multe ori propria agenda si ca in general statele au interese proprii.
Acum legat de China, imperiu al raului. In opinia mea e un sacrilegiu ca SUA sa spuna asta. Irak, Afghanistan, Libia, Siria (OK, aici au fost mai multe natii), Yemen. Cand ai distrus atatea tari, cred ca nu ai dreptul sa tii predici Chinei. Ultimii da, se inarmeaza, se stropsesc la taiwanezi si la cei din HK, dar nu stiu sa fi pornit vreun razboi in ultimele decenii.
Legat acum de HK. Este parte a Chinei de la 01.07.1997. Obisnuiti-va cu ideea. Nu exista si nu va exista niciodata "o tara, doua sisteme" in China comunista. Niciodata. Eu cunosc o natiune care a pornit un razboi civil sangeros cand niste mebrii au zis ca ei vor sa iasa din federatie, ca le e mai bine singuri. China si Rusia au ajuns la acel nivel la care nimeni nu le poate lua ceva la modul teritorial.
Uigurii: posibil ca vesticii sa aiba dreptate. Mie unul nu-mi pasa daca au dreptate. Cine spune asta? SUA? Abu Ghraib si Gunatanamo ce sunt? Va reamintesc ca acolo erau torturati metodic cei inchisi. Este documentat. Tortura facea parte din modul de viata al detinutilor. Pe langa cele doua centre, lagarele din China par niste case primitoare.
Parerea mea. Hac!
Citeam ce zice mai sus Animatron, ca asiaticii investesc masiv in afaceri din Europa, furand know how. Da, dar nu as numi asta furt. Cand o companie chineza (nu mai stiu daca de stat sau private - irelevant) a cumparat cea mai mare companie germana de robotica (acum un an sau doi), Merkel era nemultumita nevoie mare. Pai da, insa cuvantul cheie este "cumparare". La vremea aceea nu s-a inghesuit statul german sau vreun privat neaos s-o cumpere. chinezu a platit pe pachetul de actiuni vreo 4 miliare de euro, daca imi amintesc correct. Daca dupa aceea eu ca investitor iau know how-ul si-l duc in China, cred ca nu se numeste furt. Odata cu pachetul de actiuni detin efectiv acea tehnologie si-mi pot numi propriul organ de conducere, care sa decida inclusive aceasta… implementare. E un "furt" legal.
Cei care acuza strategia economica a Chinei sunt incorecti in opinia mea, pentru ca uita ca asiaticii cheltuiesc sume uriase de bani pentru toate aceste achizitii sau programe de investitii in Africa, de exemplu. Occidentalii nu se inghesuie sa investeasca in Africa, insa daca o face China, inseamna ca vrea sa acapareze piete. Da, normal ca vrea sa castige cota de piata si importanta la nivel planetar. Cine a spus ca doar americanul sau vest europeanul are voie? Esti scula? Hai sa vedem cine e mai tare, dar la modul pasnic, fara bombe aruncate in terte state (vezi SUA, Rusia, UK, Franta, statele arabe prietene americanilor).
Animatron tot vorbeste despre valorile occidentale ale omului alb crestin. Am cateva curiozitati totusi. La My Lai, in Vietnam ce valori s-au aplicat? Dar in Irak? Dar cand a fost asasinat de CIA in 1960 celebrul Patrice Lumumba (i-a urmat la putere sluga americana Mobutu Sese Seko)? Mi-e lene sa enumar toate nazdravaniile facute de occidentali. E jenant sa clamezi superioritatea omului alb vs chinez. China e cea mai veche cultura de pe glob. Nu mai am spatiu
Sunt foarte curios ce va face Joe cel Somnoros in aceasta disputa.
Sa nu uit de scandalul Facebook de acum cativa ani, nu multi. Cum e cu securitatea, cu caracterul privat al corespondetelor de pe Facebook? Bine, sunt intrebari retorice pentru mine.