Cancelarul german Angela Merkel a respins marți apelurile ca Europa să aleagă între Statele Unite și China într-un semn de încuviințare față de un discurs al președintelui chinez Xi Jinping din ziua anterioară, relatează Politico.

Angela Merkel si Xi JinpingFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Merkel s-a declarat îngrijorată de perspectiva formării unor facțiuni în pofida dorinței președintelui american Joe Biden ca democrațiile lumii să formeze un front comun împotriva Beijingului.

„Îmi doresc foarte mult evitarea formării de blocuri”, a declarat Merkel în cadrul Forumului Economic de la Davos.

„Nu cred că ar fi drept față de numeroase societăți dacă ar fi să spunem acestea sunt Statele Unite iar acolo este China și ne grupăm în jurul uneia sau alteia. Nu așa înțeleg eu că trebuie să stea lucrurile”, a precizat cancelarul german.

Referindu-se la discursul lui Xi susținut cu o zi în urmă la Davos, Merkel a declarat:

„Președintele chinez a vorbit ieri iar eu cu el suntem de acord asupra acestui lucru. Vedem nevoia pentru multilateralism”.

„Dar există un subiect asupra căruia nu suntem în acord imediat. Probabil subiectul despre ce înseamnă să ai modele sociale diferite. Unde încep ingerințele și unde se termină? Unde iei atitudine asupra unor valori elementare care sunt indivizibile?”, a continuat cancelarul german.

Merkel a declarat că a fost „atât de mulțumită” de acordul de investiții între UE și China, menționând că acesta include reciprocitate, transparență asupra subvențiilor de stat chineze și deschiderea „accesului mai previzibil... la tehnologiile de ultimă generație” din China.

Aceasta a cerut de asemenea noii administrații americane a lui Joe Biden, cu care a avut o conversație telefonică luni, să găsească un compromis cu UE privind taxa digitală pentru marile companii tech.

Comentariile lui Merkel au venit la mai puțin de o săptămână după ce Parlamentul European a denunțat controversatul acord de investiții încheiat între Bruxelles și Beijing, cerând instituirea de sancțiuni pentru reprimarea protestelor din Hong Kong.

Citește și: