Europarlamentarii au adoptat joi o rezoluție care condamnă reprimarea violentă a protestelor pro-democrație din Hong Kong și afirmă că acordul de investiții încheiat recent între UE și China periclitează credibilitatea Europei în privința drepturilor omului, relatează AFP și South China Post.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Textul „îndeamnă” cele 27 de state membre ale blocului comunitar să „ia în considerare rapid introducerea unor sancțiuni specifice împotriva unor persoane din Hong Kong și China”, menționând-o pe lidera Hong Kong-ului Carrie Lam și pe alți membri ai guvernului pro-Beijing.

Rezoluția afirmă că europarlamentarii „regretă” că discuțiile privind acordul de investiții dintre UE și China nu au fost folosite „ca un instrument de negociere menit să protejeze înaltul grad de autonomie al Hong Kong-ului, precum și drepturile și libertățile fundamentale”.

„Prin graba de a încheia acest acord fără a lua măsuri concrete împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului, de exemplu în Hong Kong, provincia Xinjiang și Tibet, UE riscă să își submineze credibilitatea ca un actor global în domeniul drepturilor omului”, adaugă rezoluția.

Europarlamentarii afirmă de asemenea că vor „analiza cu atenție” înțelegerea și vor ține cont de situația privind drepturile omului din China când vor vota asupra acordului.

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a afirmat că acordul ajută la rectificarea unor dezechilibre îndelungate privind modul în care UE și China tratează investitorii și că Beijingul a fost de acord să depună eforturi mai mari pentru a aproba convențiile internaționale privind munca forțată.

Negocierile pentru acordul de investiții dintre blocul comunitar și China au început în 2014.

REFERINȚĂ: