Un tribunal din Rusia l-a condamnat pe redactorul-șef al site-ului independent Mediazona la 25 de zile de închisoare din cauză că a redistribut o postare pentru care este acuzat că a promovat recentele manifestații pentru sprijinirea opozantului Aleksei Navalnîi și a încălcat repetat legislația privind protestele, a relatat miercuri Mediazona, scrie The Moscow Times.

Sergei SmirnovFoto: Captura Telegram

Sergei Smirnov, 45 de ani, a fost reținut și apoi eliberat duminică sub acuzația de ”incitare la participarea unui miting neautorizat”. Fotografii cu fiul său privind cum este reținut în stradă au fost distribuite larg pe rețelele de socializare din Rusia.

Tribunalul din Districtul Tverskoy l-a găsit vinovat pe Smirnov că a încălcat încă o dată regulile de protest din Rusia, o infracțiune pasibilă de arest administrativ de până la 30 de zile, o amendă cu o valoare cuprinsă între 150.000 de ruble și 300.000 de ruble.

Procurorii îl acuză pe Smirnov că a promovat mitingul pro-Navalnîi de pe 23 ianuarie redistribuind o postare în care apare o fotografie cu Dmitri Spirin, solist vocal în trupa rock Tarakany, alături de data și ora la care este planificat protestul. Autorul postării inițiale de pe Twitter a glumit cu privire la aparenta asemănare între solist și Smirnov.

Smirnov susține în continuare că nu a participat la protest și că a stat acasă.

”Sunt jurnalist, redactor-șef, astfel că ar fi incorect din punct de vedere principial ca eu să fac apel la demonstrații. De obicei nu particip la ele pentru că sunt mai puțin folosit acolo decât alți jurnaliști”, a spus el miercuri la Tribunal. ”Redistribuirea unei postări nu este o aprobare”.

Cel puțin 30 de ziare și site-uri din Rusia precum și mai mulți jurnaliști independenți au cerut eliberarea lui Smirnov, spunând că dosarul este unul motivat politic.

”Ideea că ei arestează nu doar activiști, ci și jurnaliști este un punct de reper. Este un nou nivel al represiunilor politice”, a spus jurnalistul Alexei Pivovarov.

Smirnov a fost reținut anterior vara trecută pentru o pichetare de unul singur în sprijinul unui alt jurnalist Ilya Azar, care fusese arestat pentru că a protestat singur.

Mediazona a fost lansat de membrii grupului activist punk Pussy Riot Maria Alyokhina and Nadya Tolokonnikova în 2014. Publicația independentă se concentrează pe acoperirea sistemelor forțelor de ordine și juridice din Rusia, Belarus și Asia Centrală.

Citește și: