Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a dat în judecată guvernul Statelor Unite din cauza deciziei fostului președinte Donald Trump de a o adăuga pe o listă neagră care interzice investițiile americane, relatează Business Insider.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

Administrația Trump a adăugat Xiaomi și alte opt firme chineze pe lista neagră a Pentagonului pe 15 ianuarie, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui democrat Joe Biden.

Xiaomi, unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, a anunțat că a acționat în instanță Departamentul apărării al SUA, Departamentul trezoreriei, pe secretarul apărării Lloyd Austin și pe secretarul trezoreriei Janet Yellen.

Sub Trump, Departamentul apărării a catalogat firmele adăugate pe listă drept „companii militare chineze comuniste”.

În luna noiembrie a anului trecut fostul președinte republican a anunțat că va interzice investițiile americane în aceste companii și le-a dat termen de un an cetățenilor americani să își vândă participațiile din firmele de pe listă.

Xiaomi a înaintat vineri plângerea la un tribunal districtual din Washington, cerând guvernului să o elimine de pe listă. Compania a negat că ar fi controlată de regimul de la Beijing și a declarat că o interzicere a investițiilor americane ar provoca „daune imediate și ireparabile Xiaomi”.

Acțiunile Xaomi, al căror preț aproape s-a dublat de la listarea companiei pe bursa de la New York, au scăzut cu până la 14% după includerea acesteia pe lista de companii sancționate de Washington.

Datele publicate în luna octombrie a anului trecut au sugerat că, în al treilea trimestru al lui 2020, Xiaomi a vândut mai multe smartphone-uri decât Apple.

Biden a decalat data de intrare în vigoare a interdicției de investiții de la 28 ianuarie la 27 mai pentru ca administrația sa să aibe timp să revizuiască măsura, precum și companiile de pe listă.

Noua administrație de la Washington nu a arătat însă până în prezent niciun semn că va avea o abordare mai puțin fermă în ceea ce privește relațiile cu Beijingul.

Antony Blinken, secretarul de stat al lui Biden, a declarat miercuri că este de acord cu evaluarea predecesorului său, Mike Pompeo, că China comite genocid împotriva minorității uigure.

Compania Huawei, un alt gigant chinez al smartphone-urilor inclus pe lista neagră, a asistat la o scădere a vânzărilor cu peste 40% în trimestrul 4 din 2020, an în care a fost vizată de mai multe runde de sancțiuni de către SUA.

REFERINȚĂ: