Donald Trump a luat joi decizia de a interzice americanilor să investească în companii chineze acuzate de guvernul său că susțin activitățile militare din Beijing, potrivit AFP.

Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Într-un decret, președintele specifică faptul că această interdicție va intra în vigoare începând cu 11 ianuarie, cu 9 zile înainte de plecarea sa de la Casa Albă și înlocuirea sa cu Joe Biden.

Americanii cu mize și alte interese financiare în companiile vizate au termen până în noiembrie 2021 să le vândă.

Acest anunț face parte din ofensiva recentă a administrației Trump pentru a contracara puterea în creștere a Beijingului, hotărât să concureze cu Washingtonul pe scena mondială pe aproape toate fronturile, de la economie la armată, până la politică și tehnologie.

Trump afirmă în acest decret că China „exploatează din ce în ce mai mult capitalul SUA pentru a permite dezvoltarea și modernizarea activităților sale militare, a serviciilor de informații și a altor sisteme de securitate, ceea ce îi permite să amenințe direct „trupele americane și americane staționate în străinătate.

Banii iamericanilor investiți în aceste companii, afirmă din nou miliardarul republican, permit Beijingului să dezvolte arme de distrugere în masă și să efectueze atacuri cibernetice „împotriva Statelor Unite și a poporului său”.