Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a criticat duminică ”arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi din Rusia și „utilizarea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, relatează AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

"Oamenii trebuie să poată exercita dreptul de a protesta fără teama represiunii. Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale", a scris pe Twitter Josep Borrell.

Poliția rusă a efectuat peste 4.400 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi demonstrații care au avut loc în toată țara pentru a cere eliberarea opozantului rus.

Reacția ședului diplomației vine cu puțin înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea domnului Navalnîi și pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și UE.

Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui șef al diplomației europene din 2017.

Această vizită ar trebui să permită „discuții aprofundate cu ministrul de externe Serghei Lavrov și alți interlocutori ruși înainte de discuția strategică a Consiliului European privind relațiile UE-Rusia programată pentru luna martie”.

"Otrăvirea, reținerea și arestarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, precum și îngrijorările legate de libertățile fundamentale și drepturile omului în Rusia vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi", se arată în comunicat.

Acțiunile Rusiei în Ucraina, sancționate de UE din 2014, vor fi de asemenea discutate.

Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancțiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost suspendată la o reuniune a miniștrilor de externe din 25 ianuarie.

Cei douăzeci și șapte sunt „gata să reacționeze și să ia măsurile adecvate dacă situația o impune”, a precizat însă spaniolul după întâlnirea cu miniștrii.

"Vom vorbi despre asta când vom ști ce se va întâmpla cu Aleksei Navalnîi. Am fost de acord astăzi că vom aștepta decizia justiției ruse", a explicat șeful diplomației germane Heiko Maas după întâlnire.

Autoritățile au reținut peste 4.000 de protestatari care au ieșit în stradă în mai multe orașe din Rusia, fiind al doilea weekend consecutiv când au loc proteste masive de susținere a principalului critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care continuă să se afle în închisoare. Printre cei arestați în capitală se numără și soția lui Navalnîi, Iulia.

În același timp, cel puțin 60 de jurnaliști au fost arestați, potrivit Uniunii Jurnaliștilor din Rusia.

Citește și: