Opozantul rus Alexei Navalnîi, plasat în detenţie după ce a revenit în Rusia, urmează să fie judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, delict pasibil de amendă sau închisoare, au anunţat marţi avocaţii săi, potrivit AFP și Agerpres.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Navalnîi a fost arestat duminică la revenirea sa de la Berlin şi a fost încarcerat până cel puţin pe 15 februarie, în cadrul unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar.

El a fost plasat în detenţie la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

Veteranul îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin.

Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autorităţile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.

„Tribunalul este cel care trebuie să asigure venirea sa la audieri. Se va reuşi aceasta în condiţiile carantinei de 14 zile? Nu se ştie nimic”, a comentat la postul de radio Eho Moskvî unul dintre avocaţii lui Navalnîi, Vadim Kobzev.

Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.

În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.

Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispăşirea de către Navalnâi a cel puţin unei părţi din pedeapsa de trei ani şi jumătate la care el a fost condamnat în 2014.

Alexei Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.

Navalnîi este deţinut de luni seara în centrul Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova în care a fost închis şi oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit duşman înveterat al Kremlinului. Navalnîi este singur în celulă din cauza carantinei.

Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui.

Citește și: