Rusia: Alexei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare
Navalnîi a fost arestat duminică la revenirea sa de la Berlin şi a fost încarcerat până cel puţin pe 15 februarie, în cadrul unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar.
El a fost plasat în detenţie la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial.
Veteranul îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin.
Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autorităţile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.
„Tribunalul este cel care trebuie să asigure venirea sa la audieri. Se va reuşi aceasta în condiţiile carantinei de 14 zile? Nu se ştie nimic”, a comentat la postul de radio Eho Moskvî unul dintre avocaţii lui Navalnîi, Vadim Kobzev.
Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.
În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.
Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispăşirea de către Navalnâi a cel puţin unei părţi din pedeapsa de trei ani şi jumătate la care el a fost condamnat în 2014.
Alexei Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.
Navalnîi este deţinut de luni seara în centrul Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova în care a fost închis şi oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit duşman înveterat al Kremlinului. Navalnîi este singur în celulă din cauza carantinei.
Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui.
Citește și:

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
aaa, si sa nu urce niciodata la etaj.
Morminte, mausoleuri si altele sunt in paragina completa. Pensiile si recompensele primte din partea statului, pentru cei care au participat la razboaie, au fost generice. Sa fii erou al Romaniei inseamna sa fii supus la injosiri mai mari din partea alor tai.
Au fost romani, luptatori in al doilea razboi mondial, care cand s-au intors au primit titlul de chiaburi si li s-au confiscat pamanturile, sau daca s-au intors din prizonierat in Siberia (foarte putini), au fost declarati dusmani ai poporului.
Acum e la moda cu veterani anonimi(inexistenti) care au fost ofensati.