Alexei Navalnîi le-a cerut luni rușilor să iasă "în stradă" împotriva puterii, într-o înregistrare video difuzată cu câteva minute înainte de o decizie a justiției care îl plasează în arest până în 15 februarie, scrie AFP.

Alexei NavalnyFoto: Facebook / Alexei Navalny

"Acești bandiți se tem cel mai mult ca oamenii să iasă în stradă (...) atunci, nu vă fie frică, ieșiți în stradă, nu pentru mine ci pentru voi, pentru viitorul vostru", a spus el, în înregistrarea video filmată în sala de tribunal și difuzată pe rețelele sociale.

Mâna dreaptă a opozantului, Leonid Volkov, a anunțat imediat pe Twitter că echipele lui Navalnîi "vor începe să se pregătească pentru mari manifestații în toată țara în 23 ianuarie".

Carismaticul militant anticorupție și principalul adversar al lui Vladimir Putin, Navalnîi, 44 de ani, îl acuză pe liderul de la Kremlin că a ordonat asasinarea sa prin otrăvire cu Noviciok. Autoritățile neagă orice implicare, așa cum a procedat în numeroase scandaluri similare.

După otrăvirea cu agentul neurotoxic, a fost tratat timp de cinci luni în Germania.

Duminică, opozantul a revenit la Moscova și a fost arestat încă de la sosire, FSIN, serviciul penitenciar al Rusiei, acuzând încălcarea măsurilor de control judiciar prin deplasarea în Germania, pentru tratament.

Decizia de plasare în arest a venit la capătul unei audieri extrem de rapide, organizate de urgență în chiar sediul comisariatului unde era reținut.

Avocații săi nu au avut voie să discute cu el sau să examineze dosarul decât după începutul ședinței.

Practic ignorat de mass media națională, Alexei Navalnîi este principala voce a opoziției, grație unei audiențe foarte mari pe rețelele sociale și a anchetelor sale privind corupția elitelor.

Notorietatea sa rămâne însă limitată în afara marilor centre urbane.

În primul său comentariu public de după arestare, politicianul a declarat luni că audierea în fața instanței reprezintă o „parodie de proces”

„Am văzut multe parodii de procese...dar acesta este la cel mai înalt nivel al fărădelegii”, a declarat Navalnîi în fața judecătorilor, potrivit unei înregistrări video apărute pe platformele social media.

Militantul anti-corupție a fost așteptat de sute de suporteri pe aeroportul Vnukovo însă autoritățile ruse au redirecționat în ultimul moment zborul să aterizeze pe alt aeroport. Peste 50 dintre susținătorii lui Navalnîi au fost reținuți de forțele de ordine.

„Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat Navalnîi la sosirea pe aeroportul Șeremetievo, înconjurat de jurnaliști și susținători, reiterând că este „nevinovat”.

Joa trecută, autoritatea pentru penitenciare din Rusia a anunțat că intenționează să îl aresteze pe Navalnîi după ce acesta ar fi încălcat condițiile de cauțiune legate de o condamnare cu suspendare din 2014.

Aceeași autoritate a cerut comutarea sentinței cu suspendare a politicianului în una cu executare și l-a dat în urmărire generală la sfârșitul lunii decembrie.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a catalogat arestarea lui Navalnîi drept „inacceptabilă” și a făcut apel la Rusia să îl „elibereze imediat”.

Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse pentru a „respecta drepturile” disidentului rus și a cerut „eliberarea imediată” a acestuia într-un mesaj pe twitter.

Lituania a anunțat duminică că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea criticului Kremlinului.

„Solicităm Rusiei să îl elibereze imediat pe Navalnîi și să îi pună sub acuzare pe cei responsabili de tentativa de ucidere a sa”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, într-un comunciat de presă.

Comunicatul mai spune că arestarea lui Navalnîi a fost o încălcare a principiilor drepturilor omului stabilite de Consiliul European.

Într-un mesaj anterior pe Twitter, ministrul a spus că țările vecine Letonia și Estonia vor vrea impunerea unor măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Citește și: