Iranul va expulza inspectorii agenției nucleare a ONU dacă sancțiunile nu vor fi ridicate până pe 21 februarie, un termen limită stabilit de legislativul de la Teheran, a declarat sâmbătă un parlamentar iranian, potrivit Reuters.

Conflict SUA IranFoto: McPhoto/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul a votat în noiembrie o lege care obligă guvernul să stopeze inspecțiile făcute la unitățile sale nucleare de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și să ridice nivelul de îmbogățire a uraniului peste limita stabilită de acordul nuclear din 2015 dacă sancțiunile nu sunt modificate.

Legea a fost aprobată de Consiliul Gardienilor pe 2 decembrie, iar guvernul a anunțat că o va implementa.

Potrivit legii, dacă americanii nu ridică sancțiunile financiare, bancare și petroliere până pe 21 februarie, vom expulza cu siguranță inspectorii IAEA din țară și sigur vom pune capăt implementării voluntare a Protocolului Adițional”, a spus parlamentarul Ahmad Amirabadi Farahani, declarațiile sale fiind difuzate de mass-media iraniene.

Declarația vine într-un context de tensiuni crescute ale Teheranului în relația cu Statele Unite, dar și cu alte state, inclusiv arestarea, luni, în strâmtoarea Ormuz, a unei nave comerciale sud-coreene.

Luni, Iranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20% în cadrul unei instalații nucleare subterane, măsură care încalcă prevederile acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

Administrația Donald Trump a impus, marți, noi sancțiuni împotriva Iranului, vizând industria oțelului, acuzând Teheranul de susținerea terorismului și de abuzuri în domeniul drepturilor omului.