Autoritatea navală maritimă britanică UKMTO a spus, luni, că o ”interacțiune” dintre autoritățile iraniene și o navă comercială din Strâmtoarea Ormuz a avut ca efect schimbarea cursului navei, aceasta intrând în apele iraniene, transmite Reuters.

Hankuk ChemiFoto: fleetmon.com

UPDATE 14.50 Nici ministerul de externe de la Seul și nici autoritățile iraniene nu au comentat până acum incidentul ce a avut loc chiar înainte ca ministrul adjunct de externe sud-coreean să vină într-o vizită la Teheran. Această vizită va avea loc în următoarele zile, iar în cadrul ei se va discuta solicitarea Iranului ca băncile sud-coreene să elibereze 7 miliarde de dolari din conturi ”înghețate” din cauza sancțiunilor SUA.

Canalul de televiziune saudit Al Arabya a transmis, citând surse, că un tanker sud-coreean ce transporta substanțe chimice a fost confiscat de Iran.

Ulterior, presa iraniană a informat că Gărzile Revoluționare, forța de elită a Teheranului, au confiscat nava sud-coreeană pentru ”poluarea Golfului Persic cu substanțe chimice”.

Incidentul are loc în condițiile în care, tot luni, Teheranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20% în cadrul unei instalații nucleare subterane, măsură care încalcă prevederile acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

Firma britanică de securitate maritimă a identificat nava de tanker-ul Hankuk Chemi, sub pavilion sud-coreean, ce pare să fi fost confiscată și este acum în apele iraniene, îndreptându-se spre Bandar Abbas.

Ambrey a spus că nava a plecat de la cheiul pentru produse petrochimice din portul saudit Jubail înainte de incident.