Administraţia Donald Trump a impus, marţi, noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând industria oţelului, acuzând Teheranul de susţinerea terorismului şi de abuzuri în domeniul drepturilor omului, anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington citat de Reuters și Mediafax.

Donald TrumpFoto: White House

„Astăzi, Oficiul pentru Controlul Activelor Externe (OFAC) a introdus pe lista sancţiunilor o companie din China care furnizează electrozi din grafit, un element esenţial în industria oţelului, precum şi 12 producători iranieni de oţel şi de alte metale; de asemenea, au fost sancţionaţi trei agenţi de vânzări din străinătate care colaborează cu producători iranieni de metale şi cu o companie minieră", anunţă Departamentul american al Trezoreriei, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Industria metalurgică din Iran este o sursă importantă de venit pentru regimul iranian, generând profituri pentru liderii corupţi şi finanţând o serie de activităţi negative, inclusiv proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele de lansare, susţinerea terorismului şi o serie de abuzuri în materie de drepturile omului, pe plan intern şi în străinătate", subliniază Departamentul Trezoreriei din SUA.

„Administraţia Donald Trump menţine angajamentul de a opri fluxul de venituri destinat regimului iranian, care continuă să finanţeze grupuri teroriste, regimuri opresive şi eforturile de a se dota cu arme de distrugere în masă”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Compania chineză sancţionată se numeşte Kaifeng Pingmei New Carbon Materials Technology şi este acuzată că a furnizat mii de tone de materiale producătorilor de oţel din Iran.

Anunțul administrației americane a venit după ce armata iraniană a anunțat luni că intenționează să desfășoare în ziua următoare o operațiune de instruire „comună și la scară largă” cu drone care implică mai multe ramuri militare.

Acest exercițiu de două zile ar trebui să implice „sute de drone operaționale ale forțelor armate terestre, aeriene și marine din provincia Semnan și din diferite regiuni” ale țării.

De asemenea autoritățile iraniene au dispus luni confiscarea unei nave comerciale sud-coreene care tranzita Strâmtoarea Ormuz, acuzând că aceasta „poluează Golful Persic cu substanțe chimice”.

Un purtător de cuvânt al guvernului iranian a respins marți acuzația că arestarea unei navei sud-coreene este echivalentă cu o luare de ostatici, adăugând că, de fapt, Coreea de Sud ține „ostatice” fonduri iraniene de 7 miliarde de dolari.

Tot luni regimul de la Teheran a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%, o încălcare flagrantă a acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri.