Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor apropiate ale acestora, o măsură ce va exacerba cu siguranță tensiunile dintre cele două țări, scrie New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile reglementări, ce intră imediat în vigoare, limitează valabilitatea maximă a vizelor de călătorie a membrilor de partid și a rudelor apropiate ale acestora la o singură lună și o singură intrare în SUA, potrivit surselor NYT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că valabilitatea vizelor membrilor de partid este redusă de la 10 ani la o lună. Până acum, orice cetățean chinez putea solicita viză de intrare în SUA cu valabilitate până la 10 ani.

În teorie, noul cadru legal ar putea afecta circa 270 de milioane de cetățeni (China are 92 de milioane de membri de partid), dar, în practică, va fi dificil de aflat cine – în afară de oficialii de rang înalt – este membru al Partidului Comunist.

Potrivit unor surse care cunosc noile reglementări, acestea permit funcționarilor americani să evalueze dacă cineva este sau nu membru de partid în China pe baza cererii de viză și a interviului, dar și al informațiilor despre Partidul Comunist.

Acest lucru înseamnă că noile măsuri îi vor afecta mai degrabă pe funcționarii de rang înalt și pe oamenii de afaceri chinezi cunoscuți și mai puțin pe milioanele de chinezi care nu au funcții în PCC și care au intrat în partid pentru diverse avantaje.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că decizia a fost luată ”pentru a ne proteja națiunea de influența malignă a PCC”.

”Timp de decenii, am permis PCC accesul liber și nerestricționat la afacerile și instituțiile SUA, în timp ce aceleași privilegii nu au fost oferite niciodată liber cetățenilor SUA în China”, a adăugat acesta.

Citește și: