Agenții chinezi și-au intensificat eforturile de a influența noua administrație a președintelui ales Joe Biden, a declarat un oficial american din cadrul serviciilor de informații, potrivit BBC, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

William Evanina, director al Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate din SUA, a declarat că agenții chinezi se concentrează și asupra persoanelor apropiate echipei lui Biden.

Pe de altă parte, un oficial al departamentului de justiție a declarat că peste 1.000 de agenți chinezi suspectați au fugit din SUA.

Într-o discuție online care a avut loc la think tank-ul Aspen Institute, Evanina a declarat că China a încercat să se amestece în eforturile SUA de a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului și în recentele alegeri americane.

El a continuat: „Am văzut, de asemenea, o creștere, care a fost planificată și am prezis-o, că China va relua campania lor de influență către noua administrație”.

„Și când spun asta, spun că începem să vedem acea influență străină malignă, acea influență diplomatică cu plus, sau pe steroizi, în toată țara, nu doar pentru cei din noua administrație, ci și pentru cei care sunt în jurul acelor oameni din noua administrație. Acesta este un domeniu unde vom fi foarte dornici să ne asigurăm că noua administrație înțelege acea influență, cum arată, ce gust are, ce simte".

Biden și președintele Donald Trump s-au acuzat reciproc în timpul recentei campanii pentru Casa Albă că sunt influențați de Beijing.

Trump s-a concentrat pe relațiile de afaceri ale fiului rivalului său, Hunter Biden, în China, în timp ce candidatul democrat a evidențiat contul bancar chinez al lui Trump.

În cadrul aceleiași discuții a grupului de reflecție de miercuri, John Demers, șeful diviziei de securitate națională a departamentului de justiție, a declarat că sute de cercetători chinezi care au legături cu armata țării lor au fost identificați de anchetatorii FBI în timpul verii.

Demers a declarat că ancheta a început când SUA au arestat cinci sau șase cercetători chinezi care și-au ascuns afilierea la Armata Populară de Eliberare (PLA). „Aceste cinci sau șase arestări au fost doar vârful aisbergului și, sincer, dimensiunea aisbergului era atît de mare că nici nu am realizat-o”, a spus el.

El a adăugat că „mai mult de 1.000 de cercetători chinezi afiliați PLA au părăsit țara”. Demers a spus că „numai chinezii au resursele, capacitatea și voința” de a desfășura un astfel de spionaj politic și economic și „alte activități maligne”.

El a spus discuției că acești cercetători s-au adăugat unui grup de 1.000 de studenți și cercetători chinezi ale căror vize au fost revocate de SUA în septembrie.