Premierul ungar Viktor Orban a cerut Germaniei să nu lege bugetul Uniunii Europene de respectarea statului de drept în blocul comunitar, afirmând că să i se ceară să susțină o asemenea inițiativă ar fi ca și când i s-ar cere „suicidul”, transmite Reuters.

Viktor Orban si Angela MerkelFoto: Simone Kuhlmey-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Săptămâna trecută Polonia și Ungaria și-au exercitat dreptul de veto asupra propunerilor care ar fi făcut posibilă tragerea la răspundere a țărilor care nu respectă statul de drept prin blocarea fondurilor europene.

Acțiunea a reprezentat de facto blocarea procesului de adoptare a bugetului multianual al UE și al fondului de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de dolari pentru blocul comunitar.

Într-un interviu acordat Die Zeit, Orban a aruncat vina asupra Parlamentului European și Germaniei pentru legarea celor două - deși liderii UE, inclusiv Orban au fost de acord cu aceasta în negocierile din luna iulie.

„Parlamentul European a încercat să lege cele două lucruri retroactiv, amenințând să blocheze bugetul și ajutorul pentru coronavirus dacă nu sunt legate de un nou mecanism nedefinit privind domnia legii”, a declarat premierul ungar pentru Die Zeit.

„După cum vedem noi lucrurile, președinția germană [a UE] a decis să devieze de la decizia din iulie”, a adăugat Orban.

Germania, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, stabilește agendele pentru întâlnirile dintre liderii Uniunii.

Orban a declarat că discuția despre mecanismul privind statul de drept ar trebui amânată până după ce bugetul va fi adoptat.

În luna iunie, liderii comunitari conveniseră să lase nedefinite precis proiectul privind mecanismul, în parte pentru a obține acordul de principiu al Ungariei și Poloniei.

Viktor Orban a afirmat de asemenea că a discutat cu cancelarul german Angela Merkel despre această problemă.

„Ceea ce îmi ceri, Angela, aia ar fi suicid”, a relatat premierul ungar că i-a spus lui Merkel.

Citește și: