Ungaria a folosit dreptul său de veto față de bugetul UE pentru 2021-2027 și contra fondului de revenire post-coronavirus din cauză că ar fi fost obligată să accepte imigrația, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Ungaria și Polonia și-au exercitat dreptul de veto luni, spunând atunci că au făcut-o din cauză că legea bugetului include o clauză ce face ca accesul la bani să depindă de respectarea statului de drept.

”Dacă propunerea actuală ar fi fost acceptată nu ar fi fost nicio opreliște pentru condiționarea decontării fondurilor către statele membre de sprijinul pentru imigrare și pentru santajarea țărilor care se opun imigrației cu sancțiuni bugetare”, a afirmat Orban într-o declarație publicată de agenția de stat MTI.

Bugetul și pachetul de recuperare economică nu au nicio clauză specifică privind imigrarea, precizează Reuters.

Orban este un oponent ferm al imigrației în masă pe motiv că diluează identitatea națională și europeană. Împotriva Ungariei există o procedură UE pentru încălcarea regulilor democratice.

Polonezul Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, cea mai mare familie politică din UE, a cerut luni excluderea partidului premierului ungar Viktor Orban din PPE, pentru a sancționa veto-ul exprimat de acesta, alături de Polonia, la planul european de relansare.

Ministrul german al Afacerilor externe s-a declarat marți "convins" că va fi găsită rapid o soluție pentru a debloca bugetul UE și planul de relansare.