Polonezul Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, cea mai mare familie politică din UE, a cerut luni excluderea partidului premierului ungar Viktor Orban din PPE, pentru a sancționa veto-ul exprimat de acesta, alături de Polonia, la planul european de relansare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Oricine este împotriva principiului statului de drept este împotriva Europei. Aștept de la toate partidele din PPE o poziție clară pe acest subiect. Cei care se opun valorilor noastre fundamentale nu mai trebuie apărați de nimeni", a afirmat el, într-un mesaj publicat pe contul său de twitter.

Ungaria și Polonia au folosit luni dreptul de veto față de bugetul multianual și de capacitatea de împrumut europeană destinată finanțării planului de relansare economică, pentru a se opune noului mecanism care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale, independența presei etc).

Partidul de guvernământ din Polonia nu este membru PPE.

13 dintre cele 82 de partide membre ale PPE au cerut la începutul lui aprilie excluderea FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, într-o scrisoare adresată președintelui PPE Donald Tusk.

Dar niciuna dintre marile formațiuni politice, începând cu CDU din Germania și Partidul Popular din Spania, nu s-au alăturat acestui demers.

Donald Tusk intenționează să relanseze procedura de excludere reclamată de cele 13 partide.

Ar fi a treia oară când o astfel de cerere ar fi discutată. Precedentele tentative au eșuat deoarece aliații FIDESZ din cadrul PPE, în special CDU, au refuzat să voteze excluderea.

FIDESZ este totuși suspendat sine die din martie 2019 din PPE.