Ministrul german al Afacerilor externe s-a declarat marți "convins" că va fi găsită rapid o soluție pentru a debloca bugetul UE și planul de relansare, în ciuda veto-ului exprimat de Ungaria și Polonia, scrie AFP.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

"În orele și zilele următoare, ne vom așeza cu toate părțile interesate pentru a găsi o soluție", a declarat Heiko Maas, în condițiile în care Germania asigură președinția rotativă a Consiliului UE până la finalul anului.

"Germania, în rolul actual de președinte, este în parte responsabilă pentru a găsi o soluție după ce Polonia și Ungaria au folosit veto-ul", a adăugat șeful diplomației germane.

"Sunt convins că va exista o soluție", a subliniat el, deoarece "sunt atât de mulți bani în joc și atât de multe țări din UE care eu nevoie disperată de ei și îi așteaptă încât nu doar că avem nevoie de o soluție, dar mai ales de o soluție rapidă".

Budapesta și Varșovia au blocat luni bugetul UE și planul de relansare aprobat de cei 27 în iulie, deschizând calea unei crize în Uniune, în plin avans al pandemiei Covid-19.

Cele două țări sunt nemulțumite de un mecanism care permite blocarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale etc).

Acest blocaj penalizează cetățenii Uniunii, care riscă să plătească un "preț foarte ridicat", a denunțat la rândul său secretarul german de stat pentru afaceri europene Michael Roth.

"Nu este momentul pentru veto ci ora acțiunii rapide și în spirit de solidaritate. Populațiile noastre vor plăti un preț foarte ridicat pentru un blocaj", a avertizat el.

Șefii de guvern și de stat au convenit în iulie, la capătul a patru zile și nopți de negocieri, un plan de relansare calificat drept "istoric" pentru a ajuta economiile europene să depășească criza provocată de pandemie. Acest plan are o valoare de 750 miliarde euro, la care se adaugă bugetul multianual al UE (2021-2027) de peste 1.000 de miliarde de euro.