O tânără de 19 ani, studentă la biologie, care a scris pe Facebook că profesorul Samuel Paty „merita” să moară înainte de a se căi, a fost condamnată vineri la o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare pentru „apologia terorismului”, relatează AFP.

Liceul unde preda profesorul decapitat in ParisFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tânăra, judecată în fața unui tribunal din Besançon (est), va trebui să facă și un stagiu de cetățenie în următoarele 6 luni.

Comentând un articol din cotidianul L'Est Républicain care anunța un miting în memoria profesorului, publicat pe pagina de Facebook a cotidianului regional, ea a scris: „el nu merita să fie decapitat, dar să moară, da”.

Acest comentariu, care a fost raportat de un utilizator pe platforma Pharos, a condus joi la arestarea sa la Universitatea din Besançon și plasarea acesteia în custodia poliției.

"Regret că am scris acest comentariu, îmi cer scuze. Sunt împotriva a ceea ce am scris", a spus studenta în instanță, subliniind că ea însăși "a șters în aceeași seară" mesajul scris „prea repede” și „fără să mă gândesc”.

„Am făcut o greșeală foarte mare, aceste mesaje nu mă reprezintă”, a insistat tânăra care a asigurat că nu știa circumstanțele precise ale decapitării, pe 16 octombrie, a profesorului atunci când reacționase pe Facebook.

"Nu sunt deloc împotriva faptului că el (Samuel Paty) a arătat o caricatură. Este un profesor care își face cursul după cum dorește", a adăugat această tânără dintr-o familie de musulmani care a spus că „își trăiește religia (acasă)” și a fugit de violența din Algeria.

Pentru procurorul Margaret Parietti, care a solicitat o pedeapsă mai mare și 180 de ore de muncă în folosul comunității, „suntem într-un context în care nu putem scrie, spune orice”.

Avocata inculpatei, Caroline Espuche, a vorbit despre o „tânără bine integrată” care „nu urmărește atât de mult știrile” și nu știa „prea multe despre Samuel Paty”.

Ea dăduse peste „un videoclip al părintelui unui elev” care denunța utilizarea caricaturilor lui Mahomed de către profesorul de istorie-geografie în timpul unui curs adresat elevilor săi despre libertatea de exprimare și a înțeles „ca: + ne batem joc de musulmani +”, a pledat avocata.

„A scris comentariile imediat, fără să caute informații, a reacționat fierbinte” pe rețelele de socializare, a spus ea.

Citește și: