China amenință că va aresta cetățeni americani ca răspuns la punerea sub acuzare de către Departamentul de justiție al SUA a unor cercetători suspectați de legături cu forțele armate chineze, relatează National Review.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departamentul de justiție american a pus sub acuzare mai mulți cercetători chinezi care lucrau în Statele Unite, acuzându-i că au încercat să își ascundă legăturile cu Armata populară chineză, serviciile secrete ale SUA crezând că o parte a acestora au fost implicați în culegerea de informații.

Departamentul de stat a somat Beijingul să înlăture toți cercetătorii cu legături cu Armata populară chineză în același comunicat în care anunța închiderea consulatului chinez din Houston, Texas, potrivit Wall Street Journal.

Surse din Departamentul de stat au relatat pentru WSJ că diplomații chinezi au început să-i avertizeze pe oficialii americani că cetățenii SUA din China s-ar putea lovi de probleme legale după ce trei dintre cercetătorii puși sub acuzare au fost arestați.

SUA a emis în luna septembrie o atenționare de călătorie pentru cetățenii americani care intenționează să călătorească în China datorită „riscurilor serioase pentru siguranța și securitatea călătorilor”.

„Guvernul chinez pune în aplicare în mod arbitrar legile locale, inclusiv prin arestarea și reținerea abuzivă și interzicerea părăsirii țării a cetățenilor americani și cetățenilor altor țări fără respectarea unui proces echitabil”, notează atenționarea de călătorie.

„Cetățenii americani care călătoresc sau locuiesc în China sau Hong Kong pot fi reținuți fără a li se oferi acces la serviciile consulare ale SUA sau a li se oferi informații privind acuzațiile care li se aduc”, subliniază Departamentul de stat american.

China a arestat în 2018 doi cetățeni canadieni după ce directorul Huawei din Canada a fost reținut în această țară.

Citește și: