Statele Unite au ordonat închiderea consulatului chinez din Houston, Texas, „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de stat, anunță AFP.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: Wikimedia Commons

Convenția de la Viena stipulează că diplomații unui stat trebuie să respecte legile și regulile țării care îi găzduiește și au obligația de a nu interveni în treburile interne ale statului respectiv”, a subliniat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat.

„Am ordonat închiderea consulatului Republicii Populare China din Houston pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private americane”, a continuat aceasta, adăugând că „Statele Unite nu vor tolera încălcarea suveranității noastre și intimidarea cetățenilor noștri, la fel cum nu am tolerat practicile de afaceri neconcurențiale, furtul locurilor de muncă americane sau alte comportamente inacceptabile”.

Decizia autorităților americane vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Washington și Beijing pe mai multe fronturi: controversata lege a securității naționale impuse de China în Hong Kong, acuzații de spionaj și privind încălcarea drepturilor omului privind minoritatea uigură din provincia Xinjiang.

China anunțase mai devreme în cursul zilei de miercuri că a fost forțată de către Statele Unite să își închidă consulatul din Houston, o mutare catalogată drept „provocare” de către Beijing”.

„China condamnă ferm această acțiune scandaloasă și nejustificată”, le-a declarat reporterilor Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, acesta amenințând Washingtonul cu „represalii”.

REFERINȚĂ: