China a anunțat miercuri că a fost forțată să își închidă consulatul din Houston, Texas, o acțiune descrisă de Beijing drept o „provocare”, relatează AFP și Reuters.

HoustonFoto: Afaceri.ro

„China condamnă ferm această acțiune scandaloasă și nejustificată”, le-a declarat reporterilor Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, acesta amenințând Washingtonul cu „represalii”.

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că SUA le-au anunțat subit să își închidă consulatul din orașul Houston, Wenbin relatând că acesta funcționează normal, în pofida relatărilor de marți seara ale presei locale conform cărora documente ar fi arse în curtea consulatului.

Houston Chronicle a relatat ieri noapte că pompierii ar fi sosit la consulat unde martori dintr-o clădire învecinată au relatat că personalul arde documente în curtea instituției în ceea ce păreau a fi tomberoane.

Departamentul de Pompieri din Houston a declarat doar că pompierii au răspuns unei „incendieri de gunoaie” în zonă.

Închiderea consulatului vine la o zi după ce Departamentul comerțului al SUA a anunțat noi sancțiuni pentru 11 companii chineze despre care oficialii americani afirmă că ar fi implicate în abuzuri împotriva minorității uigure din China.