Procurorii chinezi au anunțat vineri că au pus sub acuzare doi cetățeni canadieni reținuți de aproape doi ani sub suspiciunea de spionaj, un caz care a provocat un scandal diplomatic între Ottawa și Beijing, relatează Reuters.

Xi Jinping si Justin TrudeauFoto: wyleshardy.com

Michael Kovrig, un fost diplomat, și Michael Spavor, un om de afaceri, au fost reținuți la sfârșitul lui 2018 după ce Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, a fost arestată pe aeroportul din Vancouver la cererea Statelor Unite, aceasta fiind acuzată de fraudă și încălcarea sancțiunilor impuse de SUA Iranului.

Autoritățile de la Beijing au cerut în mod repetat eliberarea lui Meng și au avertizat Canada că s-ar putea confrunta cu consecințe datorită ajutorului acordat Statelor Unite.

Ministerul de Externe chinez a anunțat în luna decembrie a anului trecut că a finalizat investigația în cazul celor doi canadieni și a predat cazul procurorilor.

Punerea oficială sub acuzare a celor doi înseamnă că aceștia vor putea fi prezentanți instanței, aceștia fiind acuzați de spionaj și furnizarea de informații unor entități din afara Chinei.

Canada a calificat arestările drept „arbitrare”, surse diplomatice și experți afirmând că autoritățile de la Beijing i-au reținut pe Kovrig și Spavor pentru a pune presiuni asupra guvernului canadian.

Luna trecută, Meng, directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului gigantului telecom, a pierdut în instanță un proces în care cerea respingerea extradării în Statele Unite. Aceasta a făcut apel la decizie, potrivit unor documente judiciare publicate luni.

REFERINȚĂ: