Summitul special al UE cu privire la China, prevăzut să aibă loc la Berlin la data de 16 noiembrie, a fost anulat din cauza pandemiei, a anunţat vineri la Bruxelles cancelarul german Angela Merkel, la reuniunea la vârf a liderilor Uniunii Europene.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„În contextul pandemiei, este clar că nu vom permite desfăşurarea summitului informal, trebuie să renunţăm la el”, a declarat Angela Merkel, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Cred că este un mesaj necesar”, a adăugat ea, într-o conferinţă de presă.

Summitul de joi şi vineri de la Bruxelles a fost marcat de plecările precipitate ale preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierului finlandez Sanna Marin, nevoite să intre în carantină după ce au aflat că au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus.

În aceeaşi situaţie se află şi premierul polonez Mateusz Morawiecki, care nici nu a făcut deplasarea la Bruxelles.

Reuniunea informală din 16 noiembrie a liderilor UE urma să fie consacrată relaţiilor cu China, dar fără participarea acesteia.

La 14 septembrie, cu prilejul unei videoconferinţe cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cancelarul german Angela Merkel au îndemnat China să-şi deschidă mai mult piaţa companiilor europene pentru a se ajunge la un acord bilateral asupra investiţiilor înainte de sfârşitul anului.