Șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a anunțat vineri că părăsește summitul european reunit la Bruxelles pentru a se izola, după ce a fost în contact cu un deputat din țara sa testat ulterior pozitiv la Covid-19, scrie AFP.

Sanna MarinFoto: Wikimedia Commons

"Premierul a părăsit astăzi Consiliul European și a cerut premierului suedez, Stefan Löfven, să reprezinte Finlanda în timpul reuniunii finale", potrivit biroului său de presă.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prima care a părăsit summitul, la puțin timp după începutul reuniunii de joi, din cauza unui caz de Covid-19 în echipa sa.

În prezent în carantină, premierul polonez nu este prezent la summit iar țara sa este reprezentată de șeful guvernului ceh.

Organizarea acestui summit dedicat Brexitului în format fizic a fost criticată de șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

"Această reuniune ar fi trebuit organizată în format de videoconferință", a afirmat ea joi, la coborârea din avion, potrivit agenției locale Ritzau.

"În contextul cooperării europene, și în special în condițiile în care numărul de infectări crește, cu închiderea unui anumit număr de țări, ar fi fost înțelept să ne întâlnim nu fizic, ci în format video", a argumentat ea.

Președintele Klaus Iohannis, care reprezintă România la acest summit, a declarat joi, la Bruxelles, că s-a „salutat” la începutul summitul cu Ursula von der Leyen, care a intrat ulterior în izolare, dar „nu există niciun pericol”, deoarece „am avut amândoi mască” iar șefa Comisiei Europene a fost testată negativ în cursul dimineții.

„Din păcate, chiar astăzi președinta Comisiei a intrat în autoizolare după ce ne-am salutat la începutul ședinței. În cazul meu, nu există niciun pericol, am păstrat distanța, am avut amândoi mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață”, a precizat Klaus Iohannis.