După luni de zile în care și-au aruncat tot felul de acuze și invective, a sosit ora confruntării față în față: Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit marți noapte în prima dezbatere, cu 35 de zile înainte de alegerile prezidențiale americane, într-o tensiune foarte mare, potrivit AFP. Gestionarea pandemiei de coronavirus și tema rasismului au fost printre subiectele de dezbatere. În ce privește rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, actualul lider de la Casa Albă a evitat, din nou, să spună tranșant dacă va recunoaște o eventuală înfrângere.

Trump vs BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Întâlnirea a durat o oră și jumătate, fiind moderată de jurnalistul de la Fox News Chris Wallace, respectat de ambii candidați.

Prima dezbatere electroală Trump - Biden, urmărită de milioane de oameni

-------------------

„Nu văd nimic inteligent în tine”, l-a batjocorit Donald Trump, care nu a încetat să pună la îndoială sănătatea fizică și mentală a rivalului său, sperând la un pas greșit al rivalului său pentru a recupera distanța din sondaje. Trump a denunțat stânga radicală și a susținut că Biden nu ar fi fost în stare să gestioneze pandemia de coronavirus dacă ar fi fost a Casa Albă.

„Toată lumea știe că (Trump-n.red) este un mincinos”, a fost replica fostul vicepreședinte după mai puțin de cincisprezece minute de duel televizat urmărit de zeci de milioane de americani.

Biden a plusat, spunând: ”Vrei să taci din gură? Are cineva idee ce face clovnul ăsta?”. Candidatul democrat l-a mai acuzat, printre altele, că a divizat societatea americană și a instigat la ură.

Biden i-a mai spus că este cel mai prost președinte din istoria Americii, atacându-l și pe tema taxelor pe care nu le-a plătit.

Prima chestiune a dezbaterii prezidenţiale, care a durat 90 de minute şi a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace, a vizat numirea judecătoarei care să o înlocuiască la Curtea Supremă pe recent decedată Ruth Bader Ginsburg, notează Agerpres. "Am câştigat alegerile. Alegerile au consecinţe", a reacţionat preşedintele Trump, adăugând că partidul său republican deţine majoritatea în Senat, camera care confirmă judecătorii. Trump a lăudat calităţile propunerii sale, judecătoarea Amy Coney Barrett: "Va fi la fel de bună ca oricine a servit în acea Curte", a subliniat preşedintele american.

"Suntem în mijlocul alegerilor", a contracarat candidatul democrat Joe Biden. "Ar trebui să aşteptăm să vedem care este rezultatul acestor alegeri". Joe Biden a schimbat rapid subiectul, abordând sistemul de sănătate şi susţinând că Barrett ar putea renunţa la sistemul de protecţie.

Joe Biden l-a acuzat pe preşedintele Trump că nu are "niciun plan" pentru a face faţă coronavirusului şi a afirmat că preşedintele "a intrat în panică" în momentul declanşării epidemiei.

Donald Trump a contraatacat, învinuind China pentru virus şi susţinând că Biden ar fi închis ţara pentru prea mult timp ceea ce ar fi afectat şi mai mult economia.

"Suntem la câteva săptămâni distanţă de un vaccin", a anunţat Trump, asumându-şi meritul pentru programele ştiinţifice. Preşedintele a dat vina pe mass-media care a proiectat o imagine proastă despre el, în timp ce Biden a avut parte de o presă favorabilă."Nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o noi", i-a spus Trump lui Biden."Ştiu cum să-mi fac treaba", a replicat Biden. "Nu am deloc încredere în el" în privinţa vaccinului, a adăugat candidatul democrat."Tot ceea ce a spus până acum este pur şi simplu o minciună", a acuzat Biden."Nu are niciun plan. Acest om nu ştie despre ce vorbeşte".

Preşedintele Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden, acuzându-l pe rivalul său democrat că a uitat la ce universitate a studiat şi a lansat atacuri verbale personale după ce Biden a spus că sute de mii de oameni au murit sub administraţia Trump din cauza COVID-19, afirmând că preşedintele trebuie să facă pe deşteptul pentru a rezolva problema. "Nu folosi niciodată cuvântul deştept cu mine ... Nu e nimic deştept la tine, Joe", a atacat Trump.

Trump şi Biden nu au fost de acord cu privire la momentul în care un vaccin va fi gata, Trump afirmând că ar putea fi gata în câteva săptămâni, iar Biden spunând că nu va fi gata

până la mijlocul anului viitor.

Candidatul democrat l-a atacat pe preşedintele Trump în domeniul economiei, acuzând numărul mic de persoane care au joburi în prezent, comparativ cu momentul preluării mandatului."Ar trebui să se implice şi să aibă grijă de nevoile poporului american astfel încât să putem deschide în siguranţă" economia, a susţinut Biden, criticându-i abordarea gestionării pandemiei şi redeschiderii economiei.

Preşedintele Trump l-a atacat pe candidatul democrat pentru intenţia de a închide din nou economia SUA în eventualitatea resurgenţei numărului de contaminări. Trump a susţinut că "mai mulţi oameni vor fi afectaţi de închidere". "O va închide din nou, va distruge această ţară", a subliniat Trump despre abordarea lui Biden. El a acuzat democraţii că au o abordare politicianistă şi încearcă să menţină economia închisă până după alegerile prezidenţiale pentru a-i influenţa şansele sale de realegere.

Preşedintele SUA s-a confruntat cu întrebări repetate din partea moderatorului referitoare la impozitele sale pe venit, după ce recent în presă au apărut informaţii potrivit cărora valoarea taxelor plătite în 2016 şi 2017 a fost de 750 de dolari. "Am plătit milioane de dolari de impozite, milioane de dolari de impozite pe venit", a spus Trump, care a refuzat să dea cifre exacte, în pofida insistenţei moderatorului. Preşedintele Trump nu şi-a făcut niciodată publice declaraţiile fiscale, după tradiţia candidaţilor la Casa Albă din ultimele decenii.

Joe Biden l-a criticat pe Donald Trump, acuzându-l că a "stricat lucrurile" în timpul mandatului său. "Haide, eşti cel mai rău preşedinte pe care l-a avut vreodată America", a acuzat Biden exasperat, pe fondul întreruperilor repetate ale lui Trump. "A făcut foarte puţin", a acuzat Biden.

Preşedintele Trump l-a atacat pe Biden în legătură cu activitatea fiului său pentru compania de gaze ucraineană Burisma, într-o confruntare care s-a terminat prin acuze reciproce la adresa legăturilor membrilor familiilor lor. Biden a negat orice activitate incorectă a fiului său.

Cei doi candidaţi s-au confruntat apoi pe subiectul rasismului şi al discriminării, Biden acuzându-l pe preşedinte că este "rasist" într-o dezbatere care a atins şi problema aplicării legii.

"Acesta este un preşedinte care a folosit totul pentru a încerca să genereze ură rasistă, diviziune rasistă", a acuzat Biden, adăugând că "există nedreptate sistemică în această ţară". Trump a contracarat afirmând că Biden, pe vremea când era senator, în anii 1990, a adoptat un proiect de lege privind infracţionalitatea care i-a afectat negativ pe afro-americani."Noi credem în lege şi ordine, în timp ce tu nu", i-a spus Trump lui Biden, după care dezbaterea a abordat modul în care s-au purtat poliţiştii în timpul protestelor.

Preşedintele Trump a invocat sprijinul de care se bucură în rândul ofiţerilor de poliţie, în timp ce Biden a fost presat de moderator să răspundă cu privire la motivul pentru care nu a cerut represiuni mai dure în timpul protestelor care au degenerat în revolte în timpul verii. Ca răspuns, Biden a ţinut să condamne orice proteste violente.

"Nu face decât să pună paie pe foc", a calificat Biden abordarea dură a lui Trump.

Donald Trump a fost întrebat dacă va condamna supremaţia albă. "Sigur, sunt dispus să fac asta", dar nu am făcut-o în mod specific. El a ţinut să remarce că, în opinia sa, cea mai mare parte a violenţei din ţară provine din partea aripii stângii extreme.

Candidatul democrat l-a acuzat pe Donald Trump că a adus ţara într-o stare mai proastă decât a preluat-o în urmă cu patru ani. "Sub acest preşedinte am devenit mai slabi, mai bolnavi, mai săraci, mai divizaţi şi mai violenţi", a spus Biden. El a adăugat că administraţia Obama i-a lăsat lui Trump o economie "în plină expansiune", care acum se află în recesiune. De asemenea, Biden l-a acuzat pe Trump că este un "căţeluş" al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Întrebat de ce ar trebui să fie reales, preşedintele Trump a spus că niciun preşedinte nu a făcut vreodată mai multe pentru SUA. "Nu a existat niciodată o administraţie care să fi făcut ceea ce am făcut eu", a spus Trump, subliniind promovarea economiei americane, a unităţii naţionale, precum şi numirea de judecători conservatori.

Joe Biden a declarat că se va alătura din nou Acordului de la Paris privind schimbările climatice dacă va fi ales preşedinte al SUA în noiembrie, în timp ce preşedintele Trump a evidenţiat faptul că emisiile de carbon joacă un rol parţial în schimbările climatice. Trump a susţinut însă că reglementările privind schimbările climatice au afectat economia americană ducând la creşterea preţurilor în domeniul energiei.

Candidatul democrat la Casa Albă s-a angajat să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, în timp ce actualul preşedinte a evitat întrebarea de la sfârşitul primei lor dezbateri."Voi accepta" rezultatele, a asigurat fostul vice-preşedinte democrat."Dacă nu voi ieşi eu, voi recunoaşte rezultatul", a adăugat el, promiţând că dacă va fi ales va fi "un preşedinte pentru democraţi şi republicani".

Donald Trump nu a răspuns la întrebare, limitându-se să afirme, fără dovezi, că votul prin corespondenţă ar favoriza fraudele. El a reluat mesajul promovat în campanie, susţinând că rezultatele alegerilor ar putea să nu fie cunoscute timp de "luni de zile" şi şi-a exprimat speranţa într-un un scrutin corect.

Următoarele dezbateri prezidenţiale vor avea loc pe 15 octombrie, în Miami (Florida) şi pe 22 octombrie, în Nashville (Tennessee).

Vicepreşedintele republican Mike Pence se va confrunta cu rivala democrată, senatoarea Kamala Harris, pe 7 octombrie, la Salt Lake City (Utah).

Din cauza restricțiilor sanitare cei doi bărbați nu și-au strâns mâna, ci s-au salutat de departe pe scena din Cleveland, Ohio, unul dintre acele state cheie care ar putea înclina victoria într-o tabără sau cealaltă pe 3 noiembrie.

Cei doi s-au confruntat în fața unui public restrâns, având alături pe soțiile lor, Melania Trump și Jill Biden, ambele purtând măști.

Un nou sondaj publicat marți de Washington Post-ABC News vorbește de o mare înfrângere pentru Trump în statul Pennsylvania, pe care l-a câștigat în 2016.

Odată cu abordarea sondajului din 3 noiembrie, el se teme să devină primul președinte care nu va fi reales după mai mult de un sfert de secol (înfrângerea lui George H. W. Bush împotriva lui Bill Clinton în 1992).

De săptămâni întregi, liderul de la Casa Albă a ironizat capacitățile fizice și psihice ale lui „Sleepy Joe” („Joe adormitul”), prezentându-l ca pe o marionetă manipulată de „stânga radicală”.

Totul îi separă pe cei doi candidați septuagenari. Donald Trump a câștigat în 2016 și a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrat în politică acum o jumătate de secol, Joe Biden, senator pe atunci vicepreședinte, speră că cea de-a treia încercare pentru Casa Albă (el a candidat deja la primarele democratice în 1988 și 2008) va fi cea potrivită.

Puterea fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge coduri, de a-și impune propriile reguli, propriul stil.

„El este un polemic, nu există o rețetă reală pentru a-l confrunta”, a declarat pentru AFP Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan și autor al unei cărți intitulate „Dezbaterea lui Donald”.

În tabăra lui Joe Biden, ne bazăm pe experiența sa, pe simțul său de empatie.

„Americanii vor vedea cum arată un președinte”, a spus soția sa Jill Biden. „Calm, constant, puternic, rezistent”, potrivit analizei AFP.