Avocatul familiei Breonnei Taylor, o tânără asistentă de culoare ucisă de polițiști în Louisville, i-a îndemnat vineri pe protestatarii antirasism americani să își exprime furia la urne la 3 noiembrie, potrivit AFP.

Breonna TaylorFoto: Captura YouTube

Din acest oraș care a devenit noul epicentru al mișcării istorice împotriva brutalității poliției, Ben Crump, cunoscut și pentru faptul că i-a reprezentat și pe cei apropiați lui George Floyd sau Jacob Blake, a cerut o „transformare a conducerii” în Statele Unite.

Cu 39 de zile până la alegerile prezidențiale, orașul Kentucky este zguduit de un protest puternic.

Protestatarii denunță lipsa urmăririlor legale pentru omucidere împotriva polițiștilor care au ucis-o pe Breonna Taylor în casa ei pe 13 martie.

„Vor fi întotdeauna 'ei împotriva noastră'”, a declarat foarte emoționată mama Breonnei Taylor, Tamika Palmer. Această conferință de presă a fost organizată de avocați pentru familie și transmisă în direct pe canalele de știri din toată țara.

Lansând mai multe invective la adresa lui Donald Trump, susținătorii tinerei asistente au anunțat o zi națională pentru „transformarea protestelor în acțiune politică” pe 14 octombrie.

Președintele american care se prezintă ca apărător al „legii și ordinii” îi denunță în mod regulat pe „jefuitorii” și „anarhiștii” mișcării anti-rasiste.

Adversarul său la urne, democratul Joe Biden, a declarat, la rândul său, că „înțelege frustrarea” manifestanților, în timp ce a cerut calm.

Adunați în fața unui portret impunător al tinerei afro-americane, eliberând câțiva fluturi în memoria ei către cer, cei apropiați de Breonna Taylor au chemat pentru o nouă seară de demonstrații la Louisville.

„Nu poți opri revoluția!”, a asigurat că tatăl lui Jacob Blake, tânărul negru rămas paralizat după ce a fost împușcat în spate polițiști în Wisconsin pentru că a ignorat somațiile acestora.

Marele juriu a decis că niciunul dintre ofițerii albi de poliție implicați în raidul ce s-a soldat cu moartea Breonnei Taylor, persoană de culoare nu va fi pus sub acuzare pentru moartea ei, doar unul dintre polițiști urmând să fie judecat pentru punerea în pericol a vecinilor ei.

Decizia vine la peste șase luni după ce Taylor, 26 de ani, angajată a serviciilor de urgență, a fost ucisă în fața prietenului ei, care era înarmat, după ce trei polițiști au forțat intrarea în casa ei cu un mandat de percheziție emis într-un dosar de trafic de droguri. Iubitul lui Taylor, care a deschis focul, susține că polițiștii nu au anunțat că intră și că el credea că are de-a face cu un spargător. Polițisții susțin însă că și-au anunțat prezența înainte de a intra.

Moartea ei a devenit unul dintre simbolurile lunilor de proteste ce au avut loc în Statele Unite contra injustiției rasiale și a brutalității poliției.

După anunțul deciziei marelui juriu, protestatarii au ieșit imediat pe străzile celui mai mare oraș din Kentucky și au mărșăluit timp de mai multe ore, scandând ”Nicio viață nu contează, dacă nu contează viața unei persoane de culoare” ("No lives matter until Black lives matter”).

Cazul pe scurt

Pe 13 martie, Breonna Taylor, o asistentă medicală în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată de polițiști în apartamentul ei din Louisville, Kentucky, unde era împreună cu partenerul ei.

Agenții acționau ca parte a unei investigații legate de traficul de droguri, cu așa-numitul mandat "no knock" care le permite să intre în casa unui suspect fără să se anunțe.

Când au ajuns, iubitul lui Breonna Taylor a deschis focul cu o armă legală. Ofițerii au ripostat și tânăra a fost împușcată de mai multe ori.

Iubitul lui Taylor, care a deschis focul, susține că polițiștii nu au anunțat și că el credea că are de-a face cu un spargător. Polițisții susțin însă că și-au anunțat prezența înainte de a intra.

Avocații familiei Taylor au intentat o acțiune civilă în aprilie, în căutarea unei despăgubiri, susținând că mandatul dorit era greșit și că ofițerii au tras orbește, fără să arate măsura necesară.

Unul dintre cei trei ofițeri, Brett Hankison, a fost concediat imediat, iar ceilalți doi au fost concediați ulterior. De asemenea, orașul a interzis mandatele "no knock".

Despăgubiri record pentru familie

Familia Breonna Taylor, o americană de culoare ucisă în casa ei de polițiști, a anunțat marți că a renunțat la o plângere civilă în schimbul unei despăgubiri de 12 milioane de dolari și promisiunea unei reforme a forțele de ordine locale, potrivit AFP.

Această sumă, una dintre cele mai mari acordate vreodată rudelor victimelor poliției, reflectă agitația provocată în Statele Unite de acest dosar care a devenit emblematic pentru mișcarea „Black Lives Matter”.

Autoritățile din Louisville, Kentucky, au convenit, de asemenea, asupra mai multor reforme ale serviciilor lor de poliție, inclusiv despre forma mandatelor de arestare sau includerea lucrătorilor sociali în rândurile lor.

Este o sumă „istorică”, a declarat avocatul familiei, Ben Crump, într-o conferință de presă. "Dar reformele globale sunt la fel de importante, ele sunt un exemplu", a adăugat el.

Acest acord amiabil pune capăt procedurilor civile, dar nu și urmăririi penale, care nu a condus încă la nicio acuzare la șase luni de la tragedie.