Președintele american Donald Trump a anunțat luni că își va prezenta nominalizarea pentru Curtea Supremă a Statelor Unite până la sfârșitul săptămânii, transmit AFP și CNN.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„O să anunț vineri sau sâmbătă și va începe munca. Dar să sperăm că nu va fi foarte mult de lucru”, a declarat președintele american în timpul unui interviu acordat televiziunii Fox News. Trump a precizat că a dorit să aștepte încheierea funeraliilor judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, un simbol al feminismului și mișcării progresiste, înainte de a lansa un proces de succesiune extrem de politizat.

Judecătoarea Ginsburg s-a stins din viață vinerea trecută la vârsta de 87 de ani din cauza unor complicații cauzate de cancerul pancreatic cu metastaze.

Donald Trump a estimat de asemenea că Senatul, în care republicanii dețin majoritatea locurilor, are „destul timp” să confirme nominalizarea unui nou judecător înainte de alegerile prezidențiale programate să aibă loc în 3 noiembrie.

„Votul final (al Senatului) va trebui să aibă loc înainte de alegeri. Avem destul timp”, a declarat acesta pentru Fox News.

Numirea unui succesor pentru Ruth Bader Ginsburg va fi una din provocările majore pentru campania prezidențială a președintelui republican, acesta anunțând în cursul weekendului că intenționează să nominalizeze rapid „o femeie foarte talentată” care să o înlocuiască pe judecătoarea progresistă.

Citește și: