Președintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că intenţionează să numească rapid un nou judecător la Curtea Supremă de Justiţie a SUA, după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, deşi Joe Biden a cerut amânarea deciziei până după scrutinul prezidenţial din noiembrie.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

„Am fost puși în această poziţie de putere şi importanţă pentru a lua decizii în numele cetăţenilor care ne-au ales cu mândrie, iar cel mai important lucru a fost considerat de mult timp selecţia judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie. Avem această obligaţie, fără întârziere!”, a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, conform Mediafax.

Joe Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, a cerut ca judecătorul care o va înlocui pe Ruth Ginsburg la Curtea Supremă să fie numit după alegeri, în contextul în care preşedintele Donald Trump vrea consolidarea majorităţii conservatoare. „Vreau să fiu foarte clar: Alegătorii trebuie să decidă preşedintele, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un candidat pentru postul de judecător la instanţa supremă. Aceasta a fost poziţia Senatului aflat sub control republican în 2016, când mai erau aproape zece luni până la alegeri. Această poziţie trebuie adoptată şi acum de Senatul SUA, mai ales că alegerile sunt la o distanţă de doar 46 de zile”, a declarat Biden, citat de site-ul Axios.com.

Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg, din cadrul Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani. Decesul său generează dispute privind raportul între conservatori şi progresişti în cadrul instanţei supreme. Ruth Ginsburg, care avea vederi liberale şi feministe, a declarat recent că decizia numirii înlocuitorului său ar trebui luată de preşedintele ales în scrutinul din noiembrie. „Cea mai ferventă dorinţă a mea este să nu fiu înlocuită până ce nu va fi instalat un nou preşedinte”, i-a transmis judecătoarea Ruth Bader Ginsburg nepoatei sale, conform postului public NPR.

Potrivit unor surse de la Casa Albă citate de CBS News, preşedintele Donald Trump vrea să propună imediat Senatului un judecător conservator pentru Curtea Supremă de Justiţie.