Radio Europa Liberă (RFE) s-a relansat de marți în Ungaria după 27 de ani, canalul de radiodifuziune finanțat de guvernul Statelor Unite citând „declinul puternic al libertății media” din țara condusă de premierul Viktor Orban drept motiv pentru reluarea transmisiunilor în limba maghiară, relatează AFP și Barrons.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Radio Europa Liberă a emis în limba maghiară pe întreaga durată a celor patru decenii de dictaturiă comunistă în Ungaria din 1949, sistându-și activitățile în 1993. Relansarea serviciului în Ungaria reprezintă „un răspuns la contracția dramatică a peisajului media din țară”, a anunțat canalul pe website-ul propriu.

RFE a citat căderea Ungariei până pe locul 89 în Indexul de Libertate a Presei realizat de Reporteri fără Frontiere pentru anul 2020 drept un semn că premierul Viktor Orban a preluat controlul asupra mass-mediei de stat și majorității presei private „fire direct, fie indirect”.

În jur de 10 jurnaliști vor lucra la un site de știri cu conținut multimedia care va include și videoreportaje și podcasturi, RFE promițând să ofere „programe la cel mai înalt nivel”.

Săptămâna trecută 16 organizații care apără libertatea presei au cerut Uniunii Europene să răspundă plângerilor potrivit cărora ajutorul de stat acordat televiziunii publice ungare MTVA și canalelor pro-guvernamentale dezavantajează mass-media independentă.

În luna iulie, două treimi din jurnaliștii site-ului independent de știri Index.hu și-au dat demisia în bloc acuzând tentativele de a influența politica editorială a redacției.

Citește și: