Jurnaliștii care lucrează în instituțiile de presă de stat din Ungaria se confruntă cu cenzură impusă de guvernul lui Viktor Orban. Aceștia nu au voie să scrie despre politicile UE, migrație, terorism în Europa, biserică și Greta Thunberg, dacă nu au aprobare, relatează Politico.eu, care a intrat în posesia unor email-uri interne.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Concret, jurnaliștii au o listă de subiecte ”sensibile” despre care nu au voie să relateze, fără aprobare prealabilă. Este vorba despre o listă de subiecte politice care includ: politicile UE, migrație, terorism în Europa, biserică și tot ceea ce ține de organizațiile care militează pentru drepturile omului, potrivit corespondenței interne.

Lista include și acțiunile ecologiste ale activistei Greta Thunberg.

După ce politico a făcut aceste dezvăluiri, Fondul pentru Sprijinul și Managementul Mass Media, care are o influență semnificativă asupra conținutului presei ungare a reacționat susținând că este vorba despre ”un proces editorial normal”.

Ce subiecte sunt tratate, forma în care sunt abordate, cât spațiu li se acordă și în ce zonă a presei de stat este o chestiune care ține de decizia editorială, la fel ca în orice altă redacție din lume, a mai transmis instituția respectivă.

În replică la aceste dezvăluiri, Greta Thunberg a spus că libertatea presei nu este negociabilă și așa ceva nu ar trebui să existe într-o democrație, dar, dacă tot există, ”mă simt onorată să figurez pe listă”.