Trei editori al celui mai mare site de știri din Ungaria, Index.hu, și în jur de 60 de jurnaliști și-au dat demisia vineri după concedierea redactorului-șef de către conducere, o acțiune despre care aceștia susțin că reprezintă „o tentativă fățișă de a pune presiune” pe Index, relatează Reuters.

Index.huFoto: Index.hu

Jurnaliștii, reprezentând aproape două treimi din redacție, au afirmat într-un comunicat că au decis să demisioneze după ce președintele consiliului de administrație le-a respins cererea de a-l readuce pe Szabolcs Dull în poziția de redactor-șef.

Concedierea acestuia a crescut îngrijorările printre jurnaliștii ungari că guvernul naționalist al premierului Viktor Orban intensifică atacurile la libertatea presei.

„Spunem de ani de zile că există două condiții pentru funcționarea independentă a Index: nu ar trebui să existe ingerințe externe în conținutul publicat pe Index sau compoziția și structura sa”, afirmă jurnaliștii demisionari în comunicat.

„Concedierea lui [Szabolcs Dull] reprezintă un amestec clar în compoziția echipei editoriale și nu putem privi acest lucru ca fiind altceva decât o tentativă fățișă de a exercita presiune”, au adăugat aceștia.

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a declarat în cadrul unei conferințe de presă ținute joi în Portugalia că guvernul său se confruntă cu „acuzații neadevărate” în ceea ce privește libertatea media.

„Cum ar interveni statul în deciziile unei companii media deținute privat?”, a răspuns acesta când a fost întrebat de concedierea lui Dull.

Index, care în urmă cu aproximativ o lună și-a setat așa-numitul „barometru al independenței” la „în pericol grav” pentru a semnala tentative externe de a influența conținutul editorial, este de departe cea mai mare organizație media din Ungaria care este critică la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Miercuri, Laszlo Bodolai, președintele fundației care deține website-ul Index.hu, a declarat că Dull a fost incapabil să controleze tensiunile interne care au apărut datorită percepției că ar exista presiuni de a influența redacția, lucru care ar fi generat o scădere a veniturilor din publicitate.

Bodolai afirmă că independența politică a site-ului nu este în pericol însă fostul redactor-șef susține că a fost concediat datorită editorialelor scrise despre tentativele de influențare și din cauza avertismentului emis prin barometrul de independență, un grafic pe care Index.hu îl publică din 2018.

Citește și: