Poliția din Hong Kong a arestat doi parlamentari ai opoziției în legătură cu protestele pro-democrație din luna iulie a anului trecut, unul dintre aceștia fiind acuzat de „revoltă”, a anunțat miercuri Partidul Democrat din Hong Kong, potrivit Reuters și BBC.

Politia din Hong KongFoto: Dale de la Rey / AFP / Profimedia Images

Poliția a confirmat că Lam Cheuk-ting și Ted Hui, parlamentari ai PD, s-au numărat printre cel puțin 10 persoane arestate fără a oferi mai multe detalii. Lam a fost arestat sub suspiciune de „revoltă” după ce a participat la un protest din data de 21 iulie a anului trecut, când demonstrațiile pro-democrație au erupt în oraș, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a PD.

În timpul protestelor din acea zi demonstrații adunați în centrul orașului au aruncat cu vopsea neagră în sediul Biroului de Legături cu China, cea mai importantă instituție a Beijingului în Hong Kong, în timp ce într-un district din apropierea graniței cu continentul o mulțime de peste 100 de bărbați înarmați cu bâte au atacat protestatarii pro-democrație și trecătorii în apropierea unei gări.

Lam a fost internat în spital fiind rănit în timp ce transmitea live atacul contramanifestanților pe pagina sa de Facebook.

Până acum poliția a arestat 44 de persoane despre care se crede că au făcut parte din atacul gloatei, șapte dintre acestea fiind acuzate de revoltă. Este deocamdată neclar de ce poliția îl suspectează pe Lam de revoltă în noaptea respectivă.

Acesta, împreună cu Hui, a fost acuzat de asemenea de participarea la un protest din 6 iulie în districtul Tuen Mun unde, pe fondul creșterii animozităților față de Beijing, protestatarii au demonstrat împotriva „poluării fonice” cauzată de „femeile de vârstă mijlocie care cântă și dansează pe melodii pop în mandarină”, limba vorbită în China continentală, rezidenții din Hong Kong vorbind cantoneză.

Citește și: