Uniunea Europeană a spus că nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus și va impune în curând sancțiuni împotriva celor implicați în fraudarea alegerilor precum și în reprimarea violentă a protestelor, a spus miercuri șeful Consiliului European. Asta, după ce Alexandr Lukașenko a declarat mai devreme că i-a ordonat ministrului de Interne să pună capăt protestelor din capitala Minsk. De asemenea, protestele împotriva puterii continuă, după ce a fost anunțat decesul unui al treilea protestatar.

Ursula von der Leyen si Charles MichelFoto: Profimedia Images

22.30: Belarușii protestează la Minsk, în ciuda ordinelor lui Lukașenko către Ministrul de Interne să pună capăt protestelor și în ciuda ploii. Oamenii au ținut un minut de reculegere, aprinzându-și luminile telefoanelor, în memoria celor uciși de poliție de la începutul protestelor.

21.25: Merkel pledează pentru "dialog naţional" în Belarus, subliniind că o acţiune militară rusă "ar complica" situaţia. Totodată, Merkel spune că a încercat să aibă o conversație telefonică cu Lukașenko, dar acesta a refuzat.

17.20: Lukașenko urmează să își preia noul mandat în două luni, dar nu a fost stabilită încă o dată, a spus miercuri Comisia Electorală Centrală

17.17:Președintele Alexandr Lukașenko a dispus miercuri guvernului să consolideze controalele la frontiere ”pentru a împiedica militanții, armele, munițiile sau banii din alte țări să intre în Belarus pentru a finanța revolte”.

16.40: În tot acest timp, belarușii ies din nou pe stradă.

În regiunea Brest, oamenii protestează în fața unei secții de poliție.

16.35: ”UE va impune sancțiuni împotriva unui număr substanțial de personalități responsabile pentru violență, represiune și fraudarea alegerilor”, a spus Chrales Michel la sfârșitul unui summit extraordinar al liderilor UE, chemați să discute reacția blocului cu privire la alegerile din 9 august din Belarus.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că UE îi va sancționa pe toți cei responsabili de violență, represiuni și fraudarea rezultatelor alegerilor.

14.30: Lukașenko i-a ordonat ministrului de Interne să pună capăt protestelor din Minsk / Rusia afirmă că nu e nevoie de mediere externă

Lukașenko a anunțat de asemenea că angajații televiziunii publice care au intrat în grevă în semn de solidaritate cu protestatarii nu se vor putea întoarce la locurile de muncă și că a ordonat înăsprirea controalelor la graniță pentru a îmoiedica intrarea în țară a „luptătorilor și armelor”, potrivit agenției Belta.

​Un protestatar care era spitalizat după ce fusese împuşcat de forţele de ordine din Belarus a murit miercuri, au afirmat rudele bărbatului pentru site-ul independent Tut.by. Protestatarul, identificat drept Ghennadi Ciutov, în vârstă de 43 de ani, a decedat în Spitalul Militar din Minsk, după ce fusese rănit la cap.

Este vorba de al treilea deces înregistrat de la începerea protestelor faţă de rezultatul scrutinului prezidenţial din Belarus.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat miercuri că nu este nevoie de mediere externă în ceea ce privește protestele din Belarus și a acuzat puterile străine că folosesc criza să intervină în Belarus, relatează agențiile TASS și Interfax citate de Reuters.

Lavrov a declarat că declarațiile țărilor membre ale Uniunii Europene sunt motivate de geopolitică și că speră că opoziția din Belarus este pregătită să intre în discuții cu autoritățile.

Kremlinul a anunțat de asemenea miercuri că nu consideră că Belarusul are nevoie de ajutor militar rusesc sau de altă natură datorită protestelor ce durează de 10 zile, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a acuzat în cadrul unei conferințe de presă că puteri străine pe care nu le-a numit intervin în Belarus și a afirmat că asemenea imixtiuni sunt inacceptabile. Acesta a adăugat că situația din Belarus reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată intern.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat miercuri liderii Uniunii Europene să nu recunoască alegerile din Belarus pe care le-a catalogat drept „frauduloase”, afirmând că președintele Alexandr Lukașenko și-a pierdut toată legitimitatea.

„Vă îndemn să nu recunoașteți aceste alegeri frauduloase”, a afirmat aceasta în cadrul unei înregistrări video, adăugând că „Lukașenko și-a pierdut toată legitimitatea în ochii națiunii noastre și a lumii”.

Președintele Belarusului încearcă să calmeze protestele și valul de greve care reprezintă cea mai mare provocare la adresa conducerii țării în fruntea căreia se află de 26 de ani și neagă fraudarea alegerilor.

Citește și: