Președintele Aleksandr Lukașenko a dispus miercuri guvernului să consolideze controalele la frontiere ”pentru a împiedica militanții, armele, munițiile sau banii din alte țări să intre în Belarus pentru a finanța revolte”. În același timp, premierul Poloniei a spus că nu este niciun motiv de îngrijorare cu privire la situația de graniță cu Belarus, relatează AFP și Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Lukașenko a cerut armatei să acorde „o atenție deosebită mișcărilor trupelor NATO pe teritoriul Poloniei și Lituaniei”, două țări care se învecinează cu Belarus. El a cerut „să nu ezite să direcționeze forțele armate și echipamentele în direcția mișcărilor lor”.

Premierul polonez, Mateusz Morawieck a spus după discuțiile cu UE că nu există motiv de îngrijorare cu privire la situația de graniță.

”Ca parte a acțiunilor normale, de rutină verificăm ce se întâmplă în spatele graniței noastre, iar în acest moment nu există motiv de îngrijorare”, a spus Morawiecki, subliniind că belarușii trebuie să își decidă singuri soarta.

De asemenea, premierul a spus că în curând va prezenta măsuri de simplificare a procesului de primire al belarușilor.