Confruntări între miliții de extrema dreaptă pro-Confederație și contraprotestatari antifa au erupt sâmbătă în statul american Georgia, înregistrări video postate pe social media arătând un grup mic de demonstranți puternic înarmați atacând protestatari antifasciști cu spray-uri lacrimogene, relatează Insider.

Protestatari Stone Mountain, Georgia Foto: Atlanta Journal-Constitution-TNS - Abaca Press / Profimedia

Incidentul a avut loc în parcul Stone Mountain din Georgia, un simbol al susținătorilor Confederației și fost loc de întâlnire al Ku Klax Klan-ului, mai mulți protestatari schimbând pumni iar un manifestant îndreptând o armă de asalt înspre mulțimea de contraprotestatari antifa la un moment dat, potrivit Daily Beast.

Garda Națională și trupele de intervenție ale poliției au dispersat mulțimea, nefiind clar până în acest moment dacă au fost efectuate arestări.

Un grup paramilitar numit miliția Three Percenters („Cei 3%”) au depus o cerere pentru a organiza un miting de 2.000 de persoane în parc sâmbăta au fost refuzați de către poliție, autoritățile închizând punctele de acces în parc și cerându-le locuitorilor să evite zona.

Stone Park nu a fost însă singurul loc din Statele Unite în care au avut loc confruntări tensionate în cursul weekend-ului.

În Kalamazoo, Michigan, un miting organizat de către un grup alt-right („dreapta alternativă”) numit Proud Boys („Băieții mândri) a devenit violent după ce membri grupului s-au luat la bătaie cu contraprotestatarii.

„Băieții mândri nu îi urăsc doar pe evrei și musulmani ci sunt plini de ură la adresa oricui nu arată ca ei”, a afirmat reverendul Nahthan Dannison care a organizat o manifestație antirasism de contraprotest la o biserică locală.

Grupul alt-right, care flutura steaguri americane, Gadsen (n.r. simbol al mișcării Tea Party din SUA) și cu Trump, a fost dispersat de către trupele de intervenție ale poliției, mai mulți membri ai săi fiind arestați, potrivit presei locale.

Patru persoane au fost arestate și în Portland după ce un grup mic de demonstranți alt-right au intrat în conflict cu contraprotestatarii iar în Salem, capitala statului Orgeon, au avut loc încăierări între „grupuri de ideologii diferite”.

Parcul Stone Mountain din Georgia găzduiește Memorialul Confederat Stone Mountain, o uriașă sculptură din granit care îi înfățișează pe generalul Robert E. Lee, comandantul suprem al forțelor armate confederate, președintele confederat Jefferson Davis și generalul Thomas „Stonewall” Jackson, unul din cei mai faimoși lideri militari ai Confederației, alianța statelor pro-sclavagiste care și-au declarat independența față de Statele Unite, declanșând Războiul Civil American.

Memorialul, cel mai mare monument dedicat Confederației din SUA, a devenit un subiect de controverse puternice în ultimii ani, cererile de înlăturare ale acestuia înmulțindu-se pe fondul protestelor declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd de către Poliția din Minneapolis.

Citește și: