Richmond, oraş din Virginia şi fostă capitală a Statelor Confederate ale Americii, reprezentând sudul sclavagist în timpul Războiului de Secesiune, a început de miercuri să demonteze monumentele ridicate în memoria armatei confederate, informează CNN și Agerpres.

Monumentul Robert E. Lee din Richmond, VirginiaFoto: Ryan M. Kelly / AFP / Profimedia Images

Această decizie cu o puternică încărcătură simbolică a fost luată de primarul local, Levar Stoney, care, potrivit unui comunicat, „a ordonat demontarea imediată a numeroaselor statui din oraş, inclusiv a statuilor confederate”.

Acestea sunt considerate de criticii lor drept simboluri ale gloriei din perioada sclavagistă a Statelor Unite, într-un context în care întreaga ţară a devenit teatrul de desfăşurare al unei mişcări de furie istorică împotriva rasismului, după uciderea în ultimele luni a mai multor afro-americani de către poliţişti albi.

Cea mai relevantă dintre aceste statui este cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert Lee, care tronează de peste un secol în una dintre pieţele oraşului Richmond.

Angajaţi municipali au început să lucreze încă de miercuri după-amiază în jurul statuii lui Stonewall Jackson, un alt general din armata sudistă. Statuia a fost demontată şi dată jos de pe soclul ei cu ajutorul unei macarale, potrivit presei locale.

Primarul Levar Stoney şi-a justificat decizia prin necesitatea ca oraşul „să întoarcă foaia” şi să lase în urmă trecutul.

„De la sfârşitul oficial al statutului de capitală a Confederaţiei în urmă cu 155 de ani, ne aflăm sub greutatea acestei moşteniri”, a explicat edilul local într-un mesaj video difuzat pe Twitter.

„Demontându-le, vom putea să începem să ne vindecăm şi să ne concentrăm atenţia asupra viitorului”, a adăugat el.

Edilul a menţionat şi un imperativ de „sănătate publică” în plină pandemie de coronavirus, într-o perioadă în care oponenţii acestor statui se reunesc cu regularitate pentru a solicita demontarea lor.

Protestele antirasism declanșate de uciderea lui George Floyd de către Poliția din Minneapolis au relansat sensibila dezbatere despre moştenirea lăsată de trecutul sclavagist al SUA, simbolizat prin aceste momumente pe care mulţimea le-a vandalizat şi a încercat să le dărâme pe întregul teritoriu american, dar mai ales în Richmond.

Citește și: