O efigie hologramă a lui George Floyd, bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani ucis în mai de un poliţist alb la Minneapolis, va fi afișată într-un tur prin Statele Unite, călătorind mai mult sau mai puţin pe traseul marşurilor pentru libertate din 1961, relatează DPA și Agerpres.

Holograma George FloydFoto: Captura video

Rezultat al unei colaborări între Fundaţia George Floyd şi mişcarea civică Change.org, demonstraţia se va opri în cinci locuri din Carolina de Nord, Georgia şi alte state din Sud.

Marţi noapte, familia lui George Floyd a lansat acest proiect, care se va întinde pe o săptămână, în Richmond, Virginia, unde holograma a înlocuit statuia lui Robert E. Lee, fost comandant suprem al armatei confederate a cărui statuie a fost înlăturată în timpul protestelor din iunie.

„De la moartea fratelui meu George, chipul său a fost văzut în întreaga lume. Holograma va permite ca acest chip al fratelui meu să fie văzut ca un simbol al schimbării în locurile unde este nevoie cel mai multe de schimbare”, a transmis fratele lui George Floyd, Rodney într-un comunicat din partea Change.org.

„Acest proiect vrea să înlocuiască monumentele memoriei confederate rasiste cu simboluri ale solidarităţii şi justiţiei”, a precizat în comunicat şi Sylvia Rolle, din partea Change.org, adăugând că 20 de milioane de persoane au semnat o petiţie care cere să i se facă dreptate lui George Floyd.

George Floyd a fost ucis la 25 mai la Minneapolis de poliţistul Derek Chauvin, care între timp a fost demis şi condamnat pentru crimă, după ce a îngenunchiat pe gâtul bărbatului timp de aproape opt minute. Alţi trei poliţişti care erau cu el şi nu au intervenit au fost de asemenea demişi şi inculpaţi.

Citește și: