UPDATE Alexander Lukașenko și omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat situația din interiorul și din jurul Belarusului în timpul unei convorbiri telefonice, relatează Interfax, scrie Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Cei doi lideri și-au exprimat sâmbătă încrederea că toate problemele care au apărut în Belarus vor fi în curând rezolvate, a spus Kremlinul.

”Aceste probleme nu ar trebui să fie exploatate de către forțe distructive care caută să facă rău cooperării dintre cele două țări, care aduce un beneficiu mutual”, a spus Kremlinul.

-----------

Știre inițială

Președintele Belarusului, Alexader Lukașenko, a zis sâmbătă că vrea să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, avertizând că protestele de stradă nu sunt o amenințare doar pentru Belarus, relatează Reuters și AFP.

”Se conduce o agresiune împotriva Belarusului. Trebuie să îl contactăm pe Putin, președintele rus, pentru a putea vorbi cu el chiar acum. Pentru că nu mai este o amenințare doar la adresa Belarusului”, a afirmat Lukașenko în timpul unei ședințe cu oficialii.

"Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care bântuie pe străzi nu înţeleg acest lucru", a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.

Proteste masive au loc în Belarus după alegerile prezidențiale de duminica trecută, care l-au dat drept câștigător pe Lukașenko. Zecii de mii de oameni au ieșit pe străzi acuzându-l de fraudarea rezultatelor alegerilor.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a scris vineri pe Twitter că UE nu acceptă rezultatele alegerilor, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde sancțiunilor împotriva Belarusului. Svetlana Tihanovskaia a făcut vineri apel la noi proteste și a cerut o renumărare a voturilor, punând presiune pe liderul care nu s-a mai confruntat niciodată cu astfel de provocări în cei 26 de ani de când e la putere.

Belarusul a arestat 32 de bărbați luna trecută și a spus că ei încercau să destabilizeze țara înainte de alegerile prezidențiale de duminică. Rusia a negat că folosește mercenari și a spus că bărbații călătoreau prin Belarus către alte state.

Procurorul general al Rusiei a spus vineri că 32 de cetățeni ruși care erau reținuți în Belarus și acuzați că sunt mercenari s-au întors în Rusia.

Citește și: