Candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden, a ales-o pe senatoarea Kamala Harris drept candidat pentru funcția de vicepreședinte, a anunțat Biden pe Twitter, relatează Reuters.

Kamala HarrisFoto: Agerpres/AP

Harris, 55 de ani, devine prima femeie de culoare cu șanse să devină vicepreședinte în SUA.

”Am marea onoare să anunț că am ales-o pe Kamala Harris - o luptătoare neînfricată(...) - drept partenera mea în alegeri”, a scris Biden pe Twitter.

Cu revolte sociale pe fondul nedreptăților rasiale și a brutalității poliției împotriva americanilor de culoare, Biden a fost presat să selecteze o femeie de culoare drept parteneră în alegeri.

Cei doi vor avea prima apariție împreună miercuri în Wilmington, Delaware.

Kamala Harris a fost abia a doua femeie de culoare care a devenit senatoare atunci când a fost aleasă în 2016.

Harris, care este fiica unor imigranți din Jamaica și India, l-a criticat în 2019 pe Biden pentru deciziile sale politice din trecut.

Senatorul Kamala Harris l-a criticat pentru colaborările pe care acesta le-a avut în trecut cu senatori intoleranți și pentru faptul că s-a opus la un moment dat unei politici de promovare a diversității în școli. Biden a afirmat că Harris i-a interpretat greșit poziția, insistând că motivul pentru care a intrat în politică este legat de apărarea drepturilor civile.

Harris a adus în discuție colaborările lui Biden cu alți democrați care susțineau segregarea raselor, care au avut loc acum câteva decenii.

"Nu cred că ești rasist și sunt de acord cu tine când spui că este important să găsim un teren comun. Dar m-a rănit foarte tare să te aud vorbind despre reputațiile unor senatori americani care și-au construit cariera pe baza segregării rasiale din această țară", a spus Harris.

Ea l-a tras la răspundere și pentru rolul său politic din anii '70 în mișcarea care s-a opus trimiterii copiilor albi în școlile din cartierele persoanelor de culoare, și invers.

Citește și:

Joseph Biden are un avans de 15% în preferinţele electorale faţă de Donald Trump