Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a acuzat marți Moscova că a mințit în privința mercenarilor ruși din Belarus și a acuzat faptul că se încearcă pornirea unei revoluții în țara sa, transmite Reuters.

Putin si LukasenkoFoto: kremlin.ru

Lukașenlo, la putere din 1994, vrea să fie reales la scrutinul de duminică, însă se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima vreme, din cauza nemulțumirii populare în privința gestionării pandemiei, a situației economice și a nerespectării drepturilor omului.

Belarus a arestat săptămâna trecută câteva zeci de mercenari ruși, spunând că pregăteau ”acte teroriste” și sugerând că ar avea legături cu rivalii politici ai lui Lukașenko.

Rusia, un aliat vechi al țării, a spus că aceștia doar tranzitau Belarus și nu aveau nicio intenție să intervină în politica internă. Într-un discurs furios de marți, Lukașenko a spus că aceste afirmații sunt minciuni, iar cei reținuți au mărturisit totul.

Lukașenko s-a prezentat în discurs drept o garanție a stabilității într-o lume haotică și a promis că-și va proteja țara de rivalii controlați de ”păpușari” din străinătate.

”Nu-i credeți pe cei care promit minuni – miracolele nu se înfăptuiesc”, a spus Lukașenko, adăugând că va dubla salariile în următorii cinci ani și va indexa pensiile cu inflația.