Plățile din cadrul masivului plan de stimulare economică convenit de liderii Uniunii Europene vor începe în a doua jumătate a anului viitor, declarat vineri comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totuși, țările pot folosi o zecime din sumă înainte ca planul să fie fie aprobat, a spus Gentiloni într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica.

Comisarul a precizat că blocul comunitar va trebui să aprobe noi surse de finanțare, precum taxa digitală și taxa pentru emisiine de C02, pentru a plăti datoria comună a UE între 2026 și 2056:

”Altfel, fiecare țară se va găsi în situația de a plăti înapoi banii pentru că Europa nu a fost capabilă să ramburseze datoria”.

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns marți dimineață la un acord ”istoric” în privința unui masiv plan de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiei UE după criza coronavirus, adăugat la bugetul de peste 1.074 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Fondurile europene de 80 de miliarde de euro alocate țării noastre vor oferi ocazia „de a reconstrui România”, atât din punct de vedere economic cât și al marilor sisteme publice, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, după o ședință pe tema fondurilor europene cu premierul Ludovic Orban.