Klaus Iohannis: Fondurile europene de 80 de miliarde de euro ne oferă ocazia de a reconstrui România

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 17:06 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Presidency.ro
Fondurile europene de 80 de miliarde de euro alocate țării noastre în cadrul summitului maraton care a avut loc în acest week-end la Bruxelles vor oferi ocazia „de a reconstrui România”, atât din punct de vedere economic cât și al marilor sisteme publice, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, după o ședință pe tema fondurilor europene cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotroceni.

„Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă.

Acesta a explicată că fondurile de 80 de miliarde de euro sunt formate din două mari pachete bugetare: bugetul multianual al Uniunii (2021-2027) și Planul de relansare.

Acest al doilea fond, destinat relansării și revigorării economice „este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România”, bani destinați în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei.

„Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a notat că aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că România a înregistrat pentru prima oară miercuri peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou.

„Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună respectând măsurile de distanțare, respectând măsurile de igienă, purtând mască. Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii”, a mai spus el.


HotNews.ro transmite LIVETEXT cele mai importante declarații ale președintelui
 • După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună.
 • Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil.
 • Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziția României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri.
 • Nu, nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu își imagineze cineva că până acum am stat și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene și vreau să detaliez chiar un pic, ca să știm despre ce vorbim aici.
 • Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național.
 • La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni.
 • Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie.
 • Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei.
 • Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm și ce am făcut practic astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte.
 • Asta a fost vestea bună pe astăzi. Vestea proastă de astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună respectând măsurile de distanțare, respectând măsurile de igienă, purtând mască.
 • Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii.
 • Acum Guvernul are la dispoziție noul instrument, noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu oprește un virus. Aici e nevoie de contribuția noastră, a tuturor.
 • Vă doresc multă sănătate!Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4400 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  ourtam MASCA (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:28)

  ..13 [utilizator]

  daca vrem sa papam repede si cred ca si bine banii europeni.

  Se misca repede neamtul nostru.
  • +1 (7 voturi)    
   Atentie: Cele 80 mld Euro sunt de fapt 15.21 mld! (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:34)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Planul de Redresare Economica Covid-19 al UE este de 750 mld Euro din care România primește 29.26 mld, doar 15.21 mld fiind nerambursabile iar acești bani ne sunt dati doar dacă venim cu proiecte care sunt aprobate de UE. Cele 80 mld pe care Klaus Iohannis spune ca le-a obtinut reprezinta o inducere in eroare a cetățenilor țării.

   Calcul:
   Din 750 mld Euro ai planului de redresare economica Covid-19 doar 672.5 mld sunt bani dați celor 27 state ale UE, adică 89.66%, și ca urmare fondurile nerambursabile alocate (vezi citatul de mai jos) vor fi 390 mld * 89.66% = 349.674 mld Euro iar cele rambursabile (o datorie de fapt) 322.776 mld Euro.

   Romania are 19.41 mil. locuitori iar UE 446 mil. Logic era sa luam: (19.41 mil / 446 mil) * 672.5 mld = 29.26 mld Euro. Vom obține ~30 mld, cum era de așteptat, din care doar (19.41 mil / 446 mil) * 349.674 mld = 15.21 mld Euro nerambursabile.

   Cele 80 mld (mai precis 79.9), cât zice Iohannis că a obținut România, sunt de fapt 15.21 mld. Restul pana la 29.26 reprezinta datorie iar de la 29.26 la 79.9 mld bani care nu au legătură cu Covid-19 și care ne-ar fi fost alocați oricum.

   Citat:
   "- Al doilea pilon - planul de redresare economică. Aici au fost presiuni uriașe pentru reducerea volumului acestui plan
   - Planul intră în vigoare la 1 ianuarie și exact cu 750 de miliarde de euro, din care 390 vor fi fonduri nerambursabile, iar 360 de miliarde de euro credite în condiții extrem de avantajoase.
   - Din aceste 750 de miliarde de euro, 672,5 miliarde de euro sunt bani care vor fi alocați celor 27 de state membre în funcție de planurile de relansare economică la nivel național
   - Cât va obține România din bugetul de redresare? În jur de 30 de miliarde de euro pe următorii 4 ani și aproape 50 de miliarde din bugetul UE pentru următorii 7 ani"
   • -1 (3 voturi)    
    un nou Băsescu (Joi, 23 iulie 2020, 5:36)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    @argon: lasă-i în pace.

    aici, pe hn, acum 10 ani dacă îl înjurați pe Băsescu eria linșat.

    așa acum cu iohannis

    n-ai cum să-i convingi.

    omul aude doar ce vrea să audă
 • 0 (6 voturi)    
  Sau ocazia ca jumatate din bani sa fie FURATI (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:38)

  Gryphus [utilizator]

  eu zic ca mai repede se fura banii astia

  uitati-va pe bulevardele din Bucuresti, Splaiul Independentei, aia de la Mercedes au cerut primariei Bucuresti sa repare gropile pe de pe culoarele pe unde vor trece noile autobuze ca sa le dea GARANTIA de 8 ani

  Firea Pandele s-a dus si a reparat cateva gropi acolo dar a lasat toate dcelelalte gropi din asfalt pe langa care au trecut utilajele
 • +3 (5 voturi)    
  oki (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:45)

  Mircea1978 [utilizator]

  "până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent "


  o sa fie gata planul asta asa cum au fost proiectul "Romania Educata" din care nu am vazut nimic concret. Aceleasi scoli cu WC in curte, aceleasi noroaie samd.

  Povesti de adormit prostii de noi.
 • 0 (6 voturi)    
  parca ati obtinut 79.9 (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:59)

  Je__ [utilizator]

  a fost cica la oferta, ca la supermarket
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:02)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  Ia sa vedem (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:09)

  ipolitic [utilizator]

  Studii de fezabilitate-20 miliarde
  Borduri-12 miliarde
  Panselute-9 miliarde
  Catedrala Neamului si alte biserici-5miliarde
  Statui-8 miliarde
  Masti si dezinfectanti-6 miliarde
  Astea sunt absolut importante, dar tot mai raman 20 de miliarde, n-am idee la ce s-ar putea cheltui. Poate niste fotolii cu masaj pentru bugetari? Caravane cu WC pentru scolile de la sate? SUV-uri pentru alesii nostri? Pana la urma nici nu sunt asa de multi bani...
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:10)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  haide mai... (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:22)

  ..13 [utilizator]

  Am scris ca neamtul nsotru se misca repede - chiar am gresit cu ceva???

  Am mai scris ca daca purtam MASCA ne scoatem si mergem inainte - iarasi am gresit???

  Io zic ca nu am gresit!
 • +2 (4 voturi)    
  Cu aceiasi oameni? (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:52)

  Martinezu [utilizator]

  ma indoiesc.
  Cu 80 de miliarde abia de mai cresc putin pensiile. Ce ramane merge la cele speciale,
  In plus, lucrarile pe la noi, extrem si foarte costisitoare se fac ca sa tina pana la urmatoarea ploaie.
  Nu mai vorbesc de santiere incepute si neterminate niciodata.
  tara asta are nevoie de un mare buldozer, care sa rada tot sa sa o ia de la zero.
  Dar inca o data: cu aceiasi oameni?
  • +1 (3 voturi)    
   Romania are oameni de exeptie (Miercuri, 22 iulie 2020, 22:23)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   depinde numai de romani sa-i descopere si cu stampila de vot sa-i propulseze in functii de decizie.
 • +1 (5 voturi)    
  Ori ce s-ar spune este (Miercuri, 22 iulie 2020, 22:16)

  Bradisor [utilizator]

  Romania are la dispozitie o suma f mare la care nici nu putea visa acum cateva luni.Fodurile vor putea fi utilizate numai pt investitii si modernizarea statului UE are instrumentele care sa nu permita delapidarea mai ales ca L.K. este sefa parchetului UE.
  Cine cere ca banii sa fie utilizati pt. pensii etc nu cunoate regulile de finantare UE sau doreste sa manipuleze oamenii .
  Daca vor reveni niste cuci , orlanzi sau viorici in posturi de decizie sigur nu se va realza mare lucru ,eventual niste procese pt raportari false sau.delapidarea fondurilor UE.
 • 0 (2 voturi)    
  te ia amețeala (Joi, 23 iulie 2020, 5:33)

  hdd [utilizator]

  lache ăsta de a ajuns președinte de 2 ori din greșeală,
  mai are puțin și zice "noroc cu covid, că ia uite ce bănet vine!"

  oameni buni, nu înțelegeți ceva f grav :
  - banii ăștia sunt ca să ajungă Europa PE ZERO!!! poate! nu sunt reale oportunități, nu este plus valoare, este tipărire de Euro cu deprecierea acestuia implicită, pentru ca să fim cum eram în 2019. Nu creștem, ne revenim.

  apoi, racoriți-vă nițel :
  - acest scenariu are șanse mai mari să NU se finalizeze, este doar un plan, decât să se finalizeze

  - sunt fonduri europene, România a fost mereu catastrofală la absorbția fondurilor, mai puțin momentul Udrea 2015 când a găsit o portiță să dilueze fondurile UE în banii de la buget pt infrastructură și să fure de acolo fără controale europene

  - fondurile sunt pentru România, da, poate și o parte din forța de muncă, dar contractele vor fi câștigate de capital din vest sau nu se vor da deloc (vezi cazul Nelu Iordache / portughezii / Barroso - prietenii știu de ce)

  dar ce zic eu
  tulbur marșul triumfal al lui Caligula care s-a luptat cu galii

  iertați-mă pe mine


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by