Cel puțin șapte nave au luat foc în portul iranian Bushehr în ceea ce pare a fi ultimul incident dintr-o serie de accidente neexplicate în care au fost implicate instalații nucleare sau industriale din Iran, a anunțat miercuri agenția de presă Tasnim citată de Reuters.

Incendiu BushehrFoto: Captura video

Incendiul a izbucnit în şantierul naval din Portul Bushehr, care oferă acces în Golful Persic, a declarat un oficial local. Numeroase echipaje de pompieri depun eforturi pentru stingerea focului.

Autorităţile încearcă să afle cauzele incendiului.

Explozii și incendii au avut loc în jurul instalațiilor militare, nucleare și industriale iraniene de la sfârșitul lunii iunie, printre acestea numărându-se și un incendiu la complexul nuclear din Natanz în 2 iulie.

Complexul din Natanz este principala instalație de îmbogățire a uraniului din Iran despre care autoritățile de la Teheran afirmă că este produs în scopuri pașnice.

Însă agențiile de informații occidentale și Agenția Internațională pentru Energie Atomică susțin că instalația ar fi făcut parte dintr-un extins program de producere a armelor nucleare care ar fi fost sistat în 2003.

Teheranul neagă că ar fi urmărit vreodată dezvoltarea de arme nucleare iar Organizaţia pentru energică atomică din Iran a anunțat în 3 iulie că a determinat cauza incendiului de la Natanz urmând ca acesta să fie anunțat la o dată ulterioară.

Unii oficiali iranieni au afirmat că acesta ar fi putut fi rezultatul unui sabotaj cibernetic iar unul dintre aceștia a amenințat că țara va riposta împotriva oricui comite astfel de acte.

Într-un articol din luna iulie, agenția de stat IRNA a vorbit despre posibilitatea unor sabotaje comise de inamici ca Statele Unite sau Israel fără să acuze însă direct vreun stat.

Ministrul Apărării israelian a declarat în 5 iulie că țara sa „nu este neapărat” în spatele fiecărui incident misterios din Iran.

Pe același subiect: