Emmanuel Macron i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să abandoneze orice planuri de anexare a teritoriilor palestiniene, o acțiune ce ar destabiliza pacea din regiune, potrivit președintelui francez, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acesta [Macron] i-a reamintit [premierului israelian] de angajamentul Franței pentru pace în Orientul Mijlociu și i-a cerut să se abțină de la orice măsuri de anexare a teritoriilor palestiniene. Președintele francez a subliniat că o asemenea acțiune ar viola dreptul internațional și compromite posibilitatea unei soluții pentru două state precum și obținerea unei păci de durată între israelieni și palestinieni”, notează un comunicat remis de Palatul Elysée.

Cererea președintelui francez a fost transmisă în cadrul unei discuții telefonice bilaterale avute cu Benjamin Netanyahu în cursul zilei de joi.

Potrivit înțelegerii dintre Netanyahu și fostul său rival, Benny Gantz, guvernul de uniune națională israelian poate decide implementarea planului american pentru Orientul Mijlociu, care ar presupune anexarea de către Israel a unor teritorii și colonii din Cisiordania.

La sfârșitul lunii iulie Franța a avertizat că o asemenea anexare ar afecta relațiile israeliene cu Uniunea Europeană și a subliniat că Franța rămâne „determinată” să recunoască un stat palestinian „când va fi momentul”.

Marți, miniștrii de externe din Germania, Egipt și Iordania au îndemnat guvernul israelian să abandoneze planul.

Regatul Unit s-a exprimat de asemenea împotriva tentativelor de anexare prin vocea prim-ministrului Boris Johnson.

Israelul mai are o fereastră de câteva luni pentru implementarea planului american, alegerile din Statele Unite din luna noiembrie punându-l sub semnul întrebării întrucât candidatul democrat Joe Biden, care deocamdată conduce în sondajele de opinie, s-a pronunțat la rândul său împotriva anexărilor din Cisiordania.

Citește și: