Premierul britanic Boris Johnson a îndemnat Israelul să renunțe la planul de a anexa largi porțiuni din Cisiordania și a avertizat că Regatul Unit nu va accepta mutarea, făcând un apel direct către israelieni într-un editorial publicat în ebraică pe prima pagină a unui ziar important din Israel, relatează Times of Israel.

Boris JohnsonFoto: Andrew Parsons/No 10 Downing Street/Profimedia Images

„Sper cu ardoare că anexarea nu va avea loc. Dacă se va întâmpla, Regatul Unit nu va recunoaște nicio modificare a granițelor din 1967 cu excepția celor convenite de către ambele părți”, a scris Johnson, ultimul lider mondial care a avertizat împotriva mutării controversate despre care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că va merge înainte.

Făcând un apel la experiența sa de bucătar într-un kibuț pe când avea 18 ani și vizitele sale ulterioare la Memorialul Victimelor Holocaustului, Yad Vashem sau participarea la funeraliile fostului premier israelian Șimon Peres, Johnson s-a descris ca fiind „un apărător înflăcărat al Israelului”.

„Așa că am urmărit cu tristețe propunerile de a anexa teritoriu palestinian. Ca un prieten de o viață, admirator și susținător al Israelului, mă tem ca aceste propuneri vor eșua în obiectivul lor de a securiza granițele Israelului și vor fi contrare intereselor pe termen lung ale Israelului”, a notat premierul britanic în editorialul din cotidianul Yedioth Ahronoth.

Johnson a avertizat că mutarea va pune în pericol relațiile în îmbunătățire ale Israelului cu statele arabe și lumea musulmană.

„Dușmanii Israelului vor profita [de mutare] și o vor folosi împotriva celor care vor să vadă progres în Orientul Mijlociu”, a scris acesta, adăugând că „anexarea ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional. Ar fi de asemenea un cadou pentru cei care vor să perpetueze vechile povești despre Israel”.

„Există o altă cale”, a mai notat acesta, admițând însă prețul ridicat plătit deja de Israel de-a lungul anilor de negocieri cu palestinienii.

Johnson afirmă că orice rezolvare a conflictului trebuie să ofere „dreptate și securitate atât pentru israelieni cât și palestinieni”, sugerând că planul propus de președintele american Donald Trump, baza planului de anexare, nu ar face acest lucru.

Însă premierul britanic a încheiat editorialul salutând „angajamentul” președintelui Donald Trump asupra problemei și a promis că va lucra alături de Statele Unite, lumea arabă și Europa pentru „a încerca să facem din pace o realitate”.

Citește și: